Norppadokkarin kantavat taustavoimat: muusikko J. Kiesi ja elokuvaaja Lauri Aapro

11900061_10153731432529728_2968751104808122342_n

J. Kiesi. Kuva: Santtu Särkäs

Norpanbongaus-dokumenttielokuvan tekijäkaarti on suorastaan värisuora lappeenrantalaisesta audiovisuaalisesta osaamisesta. Elokuvan nimikappaleesta vastaa erityisesti punk-piireissä suosiota niittänyt lappeenrantalaislähtöinen J. Kiesi, ja elokuvan visuaalisesta ilmeestä sekä ohjaamisesta vastuun on kantanut upean esteettisen kuvankäytön mestari Lauri Aapro.

Artistinimellä J. Kiesi tunnettu Jukka Kiesi on rouheaääninen arjen ilmiöitä ja sattumuksia kappaleissaan esittevä muusikko, joka on tunnettu oman soolouran lisäksi muun muassa J. Kiesi Grandes -yhtyeestä sekä Kyre & Duunarit -bändistä. Kiesi on soittanut aiemmin myös muun muassa The Heartburnsissa ja Rejectedissä.

J. Kiesi on sanoittanut ja säveltänyt uuden kappaleen nimeltä Verkot veteen (mut ei Saimaaseen), joka saa ensimmäisen virallisen esityksensä Hito hyvän Norpanbongaus-dokumentissa. Kappale kuullaan 20-minuuttisen dokumentin loppupuolella.

 

Taustalla huoli norppakuolemista

Laululla on vakava sanoma. Se sai alkunsa, kun Kiesi oli lukenut jälleen uutisen verkkoihin kuolleesta norpasta.
”Silloin tuli mieleen, että olisiko uuden saimaannorppa-kappaleen aika. Junnu Vainion ”vanhojapoikia Viiksekkäitä” -kappaleestahan on tovi vierähtänyt. Ryhdyin rakentelemaan sitä Saimaannorppa ei oo kala -lauseesta. Mukaan tuli vähän Kalastaja-Eemelin valssia ja varhaiskasvatusta. Sanat ovat yksinkertaiset. Jokainen voi ymmärtää ne, enkä ole kätkenyt sinne mitään piiloviestejä. Itse biisi on asiaankuuluva mies-ja-kitara-laulelma.

Sattumalta tässä keväällä minua pyydettiin soittamaan Sea Shepherdin Saimaa-operaation tukikeikalle ja päätin lähteä käymään, kun kappalekin oli siinä sattumoisin tullut tehtyä. Saimaannorpat ja LPRHC-fest, siinä on kaksi kohdetta joita voin tukea. SaiPa pärjää jo omillaan!”

11953559_10153731429389728_524726777172092743_o

Kuva: Timo Koponen

Norpanbongaus-dokumentissa pohditaan, onko saimaannorppaa edes olemassa, sillä niin harva on nähnyt tämän karvaisen, mutta huhujen mukaan uteliaan nisäkkään elävänä. Kiesi kuuluu siihen ihmisryhmään, joka ei ole norppaa nähnyt, mutta toivo elää.
”Norpat ovat ilman muuta Suomessa suojeltavien lajien TOP 1. Ikävä kyllä, en ole ole itse koskaan nähnyt saimaannorppaa, mutta luotettavat lähteet ovat kuitenkin kertoneet niiden olevan totta. I WANT TO BELIEVE.”
Vaikka Kiesin kappale on tärkeä osa dokumenttia, on luovan alan töissä aina pienet kommervenkkinsä – dokumentin viimeistely on edelleen käynnissä, eikä Kiesikään ole nähnyt dokumenttia kokonaisena. Jännittääkö, että millaisessa yhteydessä oma uusi kappale oikein esitetään?
”Ei jännitä, luotan poikien osaamiseen. Odotukset dokkarin suhteen ovat korkealla kuin kuutin rima elämän korkeushyppytelineillä. Uskon, että yli mennään!”

Lauri Aapron kaunis kädenjälki esittää Saimaan upeat maisemat

lauriaapro

Lauri Aapro linnoituksen valleilla. Kuva: Arttu Muukkonen

Norpanbongaus-dokumentin kuvauksesta ja ohjauksesta vastaa lappeenrantalainen Lauri Aapro. Aapro on itseoppinut kuvaaja, jonka taustat tulevat laskuvarjo- ja tuulitunnelihyppykuvaamisesta sekä muista extreme-lajeista. Hänen elokuvausta voi nykyisin nähdä muun muassa suomalaisen Stunts Freak Team -stunttiryhmän videoilla.

Aapron yhden miehen tuotantotiimi taltioi myös elokuussa järjestetyt Karjalan Kovin -kilpailut, jonka suosittuja päivävideoita (perjantai, lauantai ja sunnuntai) on katseltu jo kymmeniätuhansia kertoja.

Norpanbongaus-dokumentin kuvaaminen erosi monella tapaa aiemmista projekteista, sillä nollabudjetilla tehdyssä dokumentissa oli aikaa kuvata ja miettiä otoksia.
”Editoidessakin sai rauhassa pallotella ideoita porukalla ja visioida dokumentin juonta ja kulkua. Tietysti oli mahtavaa, kun sai Hito hyvä -jätkien kanssa tehdä ja ideoida jotain luovaa.”

11920429_10153704858779873_120446565_n

Kuvauksissa Saimaalla. Kuva: Lauri Aapro


Kuvaukset tehtiin pääasiassa alkukesän aikana. Niitä Aapro muistelee jo nyt lämmöllä.
”Meillä oli aina huippumeininki. Erityisesti jäi mieleen filis, joka oli joka päivä kuvauksissa. Vitsit lensivät ja oli viihtyisää kuvailla, vaikka kuvauspäivät venyivätkin todella pitkiksi.”

Kaikki tekijät osallistuivat dokumentin tekemiseen talkootöinä. Niin Hito hyvän jengi, kuvaaja Aapro kuin muusikko J. Kiesi, sekä kaikki muut dokumentissa auttaneet. Lopputulokseen kuvaaja-ohjaaja Aapro on tyytyväinen.
”Tällaiseen budjettiin nähden – joka oli siis nolla – lopputulos on hyvä. Paljon tuli opittua, kuten jokaisessa projektissa, mutta oli hauska seurata sivusta, miten meidän Lappeenrannan yksi kuumimmista brändeistä, Hito hyvä, haali yhteistyökumppaneita kyseiseen projektiin mukaan ja lanseerasi siinä sivussa erittäin suositun Norppa-oluen.”

(Toim. huom. Edellinen kommentti ei ollut maksettu mainos.)

Norpanbongaus-dokumentin ensi-ilta Kehruuhuoneen ulkoilmaelokuvateatterinäytöksessä perjantaina 4.9. Hankithan pääsylippusi ennakkoon Kehruuhuoneelta. Liput 10 euroa. Lipputuloista 10 prosenttia lahjoitetaan Suomen luonnonsuojeluliitolle.

Comments are closed.