Pikku-Lappi, outoja autokuskeja, sata vuotta vanha ränni – tutustumiskierros Lappeenrannan laavuille

rutola_96b5693

Lappeenrannasta löytyy runsaasti mukavia kahviloita, mutta millaisia vaihtoehtoja on tarjolla, kun kahvit haluaisi keittää itse nuotion äärellä?

Syksy on mitä parhainta aikaa retkeilylle, sillä viilenevien öiden ansiosta hyttyset ovat menneen kesän ongelmia ja hirvikärpäsetkin alkavat olla kohmeisia. Parinkin tunnin seikkailu metsässä tai laavulla tekee hyvää niin keholle kuin mielelle, joten luonnon armoille kannattaa lähteä vaikka vain hetkeksi.

Tällaisille kevytretkille riittää varustukseksi pääosin tavalliset lenkkarit ja riittävästi lämmintä päälle. Puiden halkomista varten kannattaa pitää mukana retkikirvestä ja tulentekovälineitä.

Näillä ohjeilla kävimme tutustumassa lappeenrantalaisiin laavuihin ja retkeilypaikkoihin. Tässä tärkeimmät huomiot ja kauneimmat kuvat!

Hämmäauteensuo – Kaakon oma mini-Lappi

hamma_96b5545

Hämmäauteensuo on harvoja Etelä-Karjalan suoalueita. Reitti kulkee laavulle alun metsänlaidan jälkeen pitkospuita pitkin suon yli. Tuntuu uskomattomalta, että vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä Lappeenrannan keskustasta pääsee fiilistelemään kaunista erämaamaisemaa.

Reitti sopii kaikenikäisille ja vain vähän seikkailusta kiinnostuneille, sillä matkaa parkkipaikalta laavulle on vain vajaan kilometrin verran.

hamma_96b5551

 

hamma_96b5550

 

hamma_96b5567


Huomiota herättivät

– Hyvät polttopuuvarastot laavulla
– Siisti puucee
– Runsaasti väkeä liikkeellä iltahämäränkin aikaan
– Laavu kuivalla maalla, ei vesistön äärellä

Lisätietoja Hämmäauteensuosta: Ekarjala.fin retkikohteet ja -reitit -palvelusta

Lintubongarille – Haapajärvi

haapajarvi_96b5611

Jos vaeltaminen ei itsessään kiinnosta, on Haapajärven lintutorni ja laavu erittäin helppo vierailukohde. Runsaan rehevöitynyt Haapajärvi on aiemmin ollut laaja lintujen valtakunta, mutta nykyisin lintulajeja viihtyy bongattavalla etäisyydellä aiempaa vähemmän.

Tavalliselle katselijalle ja kuuntelijalle järven tuijottelu on silti elämys – kaislikossa suhisee edelleen, mutta niin nopeasti lehahtavia lajeja, että tarkempi tunnistus jää tulevaisuudessa kokeneempien bongareiden avun varaan.

haapajarvi_96b5643

haapajarvi_96b5598

haapajarvi_96b5622

 

Huomiota herättivät
– Eräilykokemus vaatimaton, kun torni ja laavu sijaitsevat aivan peltotien kulmalla
– Ei polttopuuhuoltoa laavulla
– Lintujen tsirputus

Lisätietoja Haapajärven tornista ja laavusta: Ekarjala.fin retkikohteet ja -reitit -sivulta.

 

Kärenlaavun uittoränni ja laavu

rutola_96b5693

Kärenlaavu Rutolassa on paitsi melojien myös yksittäisten autokuskien suosiossa, ainakin eräänä viikonloppuiltana. Jängynjärven rannalla sijaitsevan laavun luo pääsee ajamaan autolla, ja jostain syystä laavun parkkipaikalla kävi eräänä sunnuntaisena iltana useampi yksittäinen mieskuljettaja vuorollaan kääntymässä.

Laavulla ei ole muuta tekemistä, joten ehkä useampi ihminen vain kävi kääntämässä auton kapean tien päädyssä – tai ehkä paikalla oli pokestoppi.

Historiasta kiinnostuneelle Kärenlaavu tarjoaa jännittävän sukelluksen alueen uittohistoriaan, sillä laavun takaa kulkee pitkä tukkienuittoränni, joka on rakennettu paikalle jo lähes sata vuotta sitten. Enää se ei ole käytössä.

rutola_96b5752

 

rutola_96b5737

 

rutola_96b5742

 

rutola_96b5778

 

Huomiota herättivät
– Erikoiset paikalla käväisevät autoilijat
– Hyvin hoidettu polttopuuhuolto
– Autolla pääsee ihan lähelle – ei suurta eräilytunnelmaa välttämättä
– Ilta-aurinko värjää laavun kauniisti

Lisätietoja Kärenlaavusta Ekarjala.fin retkikohteet ja -reitit -sivulta.

 

Kiukkaanlammen laavu

kiukkaan_96b7907

Kiukkaanlammen laavua kutsutaan myös Leijonalaavuksi, ja pikkuleijonat johdattivatkin lokakuisena viikonloppuna paikalle, kun laavulla oli käynnissä keeshond-koirien kokoontumisajot.

Nyky-Lappeenrantaan (ent. Joutseno) kuuluva Kiukkaanlampi jää komeiden harjumuodostelmien väliin, joten täältä löytyy retkeilyyn kuuluvaa mäkistä maastoa ja rauhallista lampimaisemaa.

kiukkaan_96b7863

kiukkaan_96b7901


Huomiota herättivät
– Söpöt koirat
– Metsälammen ympäri kulkeva reitti
– Suosittu laavu, helppo ajaa lähistölle tai kävellä paikalle Myllymäen alppihiihtokeskuksesta

Lisätietoja Kiukkanlammen laavusta Ekarjala.fin retkikohteet ja -reitit -sivulta.

 

Komeiden maisemien Sikalaavu

katra_96b7924

Kiukkaanlammelta voi jatkaa vaellusta eteenpäin kohti Katralammen laavua, jos on reipas olo. Katralammen laavu sijaitsee korkealla kalliolla, ja laavulta aukeavat hienot maisemat mäntyjen yli itse Katralammelle. Jostain syystä laavu tunnetaan myös Sikalaavuna, mutta ei siellä kukaan ollut sikaillut.

Huhujen mukaan alueella sijaitsee myös geokätkö, mutta alueella ei näkynyt kauniina sunnuntaipäivänä juurikaan muka toisistaan tietämättömän näköisiä kätkön etsijöitä.

katra_96b7931

 

Huomiota herättivät
– Varsin näyttävä sijainti
– Hyväkuntoinen laavu ja tulipaikka
– Hieman pitkälle huoltovälille jätetty puucee ja vähäiset polttopuuvarastot

 

Muista myös:
Lappeenrannan seudulla on runsaasti julkisia laavuja ja kotia, joita voi hakea Ekarjala.fin retkireittipalvelusta. Yksi hienoimmista lienee Karhusaaren laavu, jonne pääsee sulan maan aikaan veneellä tai sup-laudalla.

Leave a Reply