Hito hyvän tuorein olut on rojalistinen Hienosto-Gose

hienosto-gose_1

Hito hyvä yllättää jälleen itsensäkin ja tuo kauppoihin uuden hienon oluen! Norppa Hienosto-Gose on tuorein jäsen laumassamme. Gose on oluttyylinä hieman hapan pikantilla suolalla maustettuna.

Mauksi on valikoitunut mustikka ja mustaherukka, joista tämä jalojuoma saa myös värinsä. Pirtelömäinen koostumus on rakennettu kauralla, vaniljalla ja laktoosisokerilla.

Norppa Hienosto-gose on toinen Hito hyvän ja Tujun yhteinen tuotos. Ensimmäinen oli Hito hyvä pienpanimojuhlilla lanseerattu Norppa Mango-Tyrni Milkshake IPA, joka aiheutti positiivista pöhinää ja hulinaa panimojuhlilla ja olutharrastajien keskuudessa.

 

Gosella satojen vuosien perinteet Keski-Euroopassa

hienosto-gose_2

Tässäkään ei taida olla kyse ihan perus-lagerista, Hito hyvän olutdivisioonan komentaja Samu Koskinen?

“Ei ole ei, vaan jostain huomattavasti jännittävämmästä. Aloitimme viime keväänä tosiaan yhteistyön Panimoyhtiö Tujun kanssa, ja jo silloin päätimme, että haluamme uudistaa Norppa-oluita. Ideana on toteuttaa sekä Tujun että meidän aiemmista Norpista poikkeavia tuotteita, jotka ovat selkeästi kokeilevampia, joiden tekeminen olisi hauskaa ja jotka kiinnostavat erityisesti oluttrendejä seuraavia harrastajia.”

Gose on kotoisin Saksasta Leipzigin suunnalta. Kyseessä on keskieurooppalaiseen tyyliin hieman miedompi olut, joka mahdollisti myös sen, että tällaisen tuotteen voi löytää myös niin sanotusti maitokaupasta.
“Tuttuun tapaan olemme seuranneet maailman oluttrendejä, ja tällä hetkellä on aistittavissa eri hedelmillä ja marjoilla maustettujen gosejen nousu suosioon pienen tauon jälkeen.”

 

Maku ja väri aidoista marjoista

hienosto-gose_3

Koska joulunaika on ovella, oli luontevaa yhdistää Hito hyvän suositut Hienostotuotteet ja uusi Norppa. Raaka-aineissa ei ole pihistelty, vaan keittokattilaan syötettiin aitoa mustikkaa ja mustaherukkaa niin, että väriä ja makua riittää.

Marjoja ei kuitenkaan ole pulloon asti eksynyt, kertoo Panimoyhtiö Tujun panija Tuomas Mäkiniemi.
“Sinne ne kerääntyivät tankin pohjalle, joten juomaan on jäänyt vain kaunis väri ja maku. Saattaa siellä pari mustikansiementä olla pullon pohjalla, mutta sehän kuuluu vain asiaan.”

Gose eroaa valmistustavassa, että vierre hapatetaan maitohappobakteerilla ennen keittämistä ja hiivaamista. Käytetään niin sanottua kettle sour -tekniikkaa, joka on “yhtä vaikeaa tai helppoa kuin muukin paneminen,” Mäkiniemi kuvailee.

Marjat lisättiin käymistankkiin käymisen jälkeen
“Yhteen tankkiin tuli noin 50 kiloa marjaa. Käytimme ihan rehellisiä oikeita marjoja, ei mitään mehuja tai tiivisteitä. Aidoilla mauilla mentiin ja hyvähän siitä tuli,” Mäkiniemi kertoo.

Lopputuloksena on laadukas olut, jonka pehmeä koostumus luo miellyttävää suutuntumaa ja väriltään se sopii pöytään kuin pöytään.

Norppalauman uusin jäsen miellyttää myös silmää

20170906_hitohyva_hienostonorppa_lahikuva

Tärkeää oli myös Hienosto-Gosen etiketti ja sen pienet tarkat yksityiskohdat, joita voi ihastella juomaan tutustuessaan suoraan pullon kyljestä.
“Kun yhdistää Hienosto- ja Norppa-tuotteet, on etiketissä kruunupäissään patsasteleva Norppa varsin vaikuttava näky. Se erottuu oluthyllyllä kuin monacolainen jahti Lappeenrannan satama-altaassa,” ulkoasun suunnitellut Koskinen kuvailee varsin osuvasti.

Tärkeä yksityiskohta on myös norpan ennestäänkin teräksistä näkökykyä vahvistava monokkeli.
“Se oli käytännössä vaatimuksena Tujulla, että koko juomaa lähdetään edes valmistamaan. Taisin piirtää sen ihan ensimmäisenä kuvaan mukaan”, Koskinen muistelee.

20171101_hienostonorppa_162x80_HR 

 

Sopii kaikille makuaisteille

Entä uskaltaako tällaista gose-olutta tavallinen kansalainen maistaa? Sekä Tuomas Mäkiniemi että Samu Koskinen nyökyttelevät oluen kuplien tahtiin.
“Suosittelemme ennakkoluulotonta maistelua ja tutustumista olutkulttuurin laajan kentän yhteen alueeseen. Juomassa on runsaasti pieniä nyansseja ja yksityiskohtia, joihin voi huomiotaan kiinnittää”, Koskinen kuvailee.

Juoman nauttimislämpötilaksi Tujun Mäkiniemi suosittelee hieman jääkaappia lämpimämpää asteikkoa.
“Nauttisin juomasta hyvässä seurassa noin 10-12-asteisena. Silloin maku tulee parhaiten esiin.”

Hito hyvä lahjoittaa 5% oluen tuotosta Suomen luonnonsuojeluliitolle norppiensuojelutyöhön.

 

Hienosto-Gosea saatavilla Etelä-Karjalassa ja pääkaupunkiseudulla

hienosto-gose_4
Hienosto-gose saapuu virallisesti kauppoihin perjantaina 24. marraskuuta. Norppa on sen verran utelias eläin, että joissakin paikoissa sitä on saattanut toki näkyä jo hieman aiemminkin.


Listaus jälleenmyyjistä:

Etelä-Karjala
Prisma Lappeenranta

S-market Sammonlahti

S-market Myllykeskus

S-market Joutseno

S-market Pallo

S-market Lauritsala

S-market IsoKristiina

S-market Lappeenranta

K-supermarket Rakuuna

K-supermarket Lehmus

K-supermarket IsoKristiina

K-citymarket Lappeenranta

K-supermarket Sammonlahti

K-market Taavetti

 

Prisma Imatra

K-supermarket Imatrankoski

Street Cafe

 

Birra

Wolkoffin viinikellari

The Kitchen

Lucky Monkeys

Avot Sie

Soul Bar & Piano

 

Pääkaupunkiseutu:

 

Olutravintola, Pikkulintu, Helsinki (27.11. alkavalla viikolla)

K-market Erottaja, Helsinki (27.11. alkavalla viikolla)

Pien olutkauppa, Helsinki

Pien olutkauppa, Espoo

 

Leave a Reply