Hito hyvän Hienosto-tuotesarja saapui jälleen kaupunkiin

hienosto_9799

Kun syksy viilenee ja kalenteri alkaa näyttää talviselta, on se paitsi merkki panna pipo päähän, myös vinkki siitä, että Hito hyvän Hienosto-tuotesarjan edustajat saapuvat markkinoille.

Tänä vuonna Hienosto-viskisinappi, Hienostoglögi tummana ja vaaleana sekä Hienostokahvi löytyvät Satamatie 6:sta Hito hyvän kauppakeskuksesta. Hito hyvä valtaa myös oman paikkansa Lappeenrannan Joulutorilta, kun sen aika on.

Kaikki Hienostotuotteet on valmistettu Lappeenrannassa. Kävimme tutustumassa yhteistyökumppaneihimme.

 

Hito hyvä Hienostoglögi otti harppauksen isompiin kattiloihin

Mikko Kinnari sekoittaa glögiä Panimoyhtiö Tujun tiloissa.

Mikko Kinnari sekoittaa glögiä Panimoyhtiö Tujun tiloissa.

Hienostoglögin reseptin on luonut Wanhan Makasiinin keittiömestari Mikko Kinnari. Punainen glögi saa pohjamakunsa punaviinistä ja mehusta sekä aidoista marjoista ja mausteista. Vaalean glögin maku taas syntyy keitetystä valkoviinistä, omenoista ja mausteista.

Tänä vuonna glögit valmistettiin Panimoyhtiö Tujun komeissa kattiloissa. Yhteen kattilaan mahtuu satoja litroja nestettä, joten koko glögierästä tuli hyvin tasalaatuista. Keitosta oli hämmentämässä itse Kinnari.
”Olihan tämä vähän jännempää touhua, kun tehtiin yksi iso satsi. Aiemmin olemme valmistaneet glögiä ammattikeittiön välineillä, mutta ovathan ne silti pienempiä kuin tällaiset isot kattilat. Sinänsä isojen määrien valmistaminen on helpompaa, koska mittasuhteet ja määrät on helpompi määritellä. Pienissä keitoserissä tasalaatuisuus saattaa hieman kärsiä kattilasta toiseen.”

Hienostoglögituotanto sai lainata kattiloiden lisäksi Panimoyhtiö Tujun pullotuslaitteita ja etiketöintisysteemiä. Glögityöryhmän johtaja, Hito hyvän taiteellinen johtaja Samu Koskinen oli mielissään pullotushommissa mukana.
”Oi että, sydämeni lähes pakahtui, kun annosteluastioiden ja suppiloiden sijaan ihastuttava glögijuoma virtasi lasipulloihin putkia pitkin. Tämä oli hienoa, todella lesoa!”

0785

Hito hyvän Samu Koskinen ja pullotyöryhmän johtaja Amanda Hostikka niin sanotusti hihnan äärellä.

Hienostoglögeissä sopiva sekoitussuhde on yksi osa glögiä ja kaksi osaa vettä. Mestari-Kinnarin mukaan veden lisäksi glögissä voi käyttää myös alkoholia antamaan makua. Itse glögistä alkoholit on haihdutettu keittämällä pois. Punaiseen glögiin voi sekoittaa tilkan amarettoa tai brändyä.
”Toisin punaiseen hieman mantelisuutta. Konjakkia en sekoittaisi tähän.”

Vaaleaan glögiin Kinnari suosittelee calvadosta vahvistamaan omenan makua. Molempiin glögeihin sopii toki myös tiukka kirkas alkoholi.

Lisäksi glögin tarjoiluun kannattaa hyödyntää kokonaista kanelitankoa, kokonaisia manteleita, rusinoita ja tähtianista.
”Ne korostavat ja tuovat esiin Hienostoglögien luonnollisia aromeita ja makuja.”

 

Hienostosinappi valmistuu Öljypuun tiloissa miedolla lämmöllä hellästi keitellen

696B9518

Sinappimestari Pirkka-Pekka ”Pepe” Rötkö valmistaa Öljypuulla Hienostosinapin ja Matruusi-chilisinapin.

Hito hyvän Hienosto-tuotesarja sai alkunsa aikanaan viskisestä sinapista, joka on suunniteltu erityisesti kinkun kanssa nautittavaksi.

Vaikka sinappia voi valmistaa myös itse, halusi Hito hyvä alusta asti hyödyntää parhaita lappeenrantalaisia yhteistyökumppaneita. Varovainen tiedustelu Öljypuun suuntaan tuotti tulosta, ja nyt Öljypuu valmistaa jo viidettä vuotta erittäin maukasta Hienostosinappia Hito hyvän tarpeisiin.
”Kyllähän se on aina merkki meillekin, että joulu lähestyy, kun pojat ottavat yhteyttä”, kertoo Öljypuun perustaja Ilkka Tihveräinen.

Hienostosinappi valmistetaan muiden sinappien tapaan Öljypuun tiloissa Moreenikadulla Uus-Lavolassa. Ainesosat sekoitetaan salaisella reseptiikalla keitoskattilaan ja sitä keitetään miedolla lämmöllä hiljalleen valmiiksi.
”Ajatuksena on, että miedolla lämmöllä sinapin maku tulee parhaiten esiin. Kun sinappi on valmis, lisäämme perään Hito hyvän valikoimaa varsin arvokasta Laphroaig-viskiä. Viskin aromi vahvistaa sinapin aromeita ja makua,” Tihveräinen kertoo.

Tänä jouluna valmistetaan myös tietyn piirin suureksi suosikiksi noussutta Matruusi-chilisinappia. Öljypuulta, tietenkin.

 

Hienostokahvi nautitaan jälleen hyvässä seurassa

kahvi_9780

Lehmus Roasteryn paahtomestari Visa Tuovinen esittelee Hienostokahveja Giesen-kahvipaahtimen edustalla.

Hito hyvä Hienostokahvi on valmistettu Saimaan rannalla Suomen parhaaksi paahtimoksi valitun Lehmus Roasteryn paahtimella. Kahvin paahtoi hellin käsin itse paahtomestari Visa Tuovinen.

Hienostokahvin pavut tulevat kahdesta maasta ja maanosasta. Mukana on erittäin arvokasta ja laadukasta etiopialaista kahvipapua sekä erittäin arvokasta ja laadukasta brasialaista papua.
”Tänä vuonna Hienostokahvissa haluttiin korostaa hieman sen etiopilaisen kahvin makeutta ja hedelmäisyyttä, eli sitä on suhteessa enemmän kuin viime vuonna. Brasilialainen papu taas tuo kahviin täyteläisen rungon ja vivahduksen suklaisuutta. On kyllä todella hyvin onnistunut kahvi. Se toimii erinomaisesti suodatinlaitteilla valmistettuna, mutta jos harrastaa käsiuuttoja, saa pour over -menetelmällä korostettua kahvin hedelmäisiä aromeja,” Tuovinen kertoo.
Huhujen mukaan Hienostokahvi on paahdettu frakki päällä ja valkoiset hanskat kädessä. Voitko vahvistaa näitä kaupungilla liikkuvia huhuja?
”Voin vastata kysymykseen, että Hienostokahvin valmistamista varten teemme erikoisjärjestelyjä, jotka vastaavat kahvin hienouden vaatimia standardeja.”

 

 

Hienosto-tuotteet ovat jo myynnissä Satamatie 6:ssa. Satamatie on auki päivittäin klo 12-18.

Lisäksi Hito hyvän joulutorikoju avautuu 15. joulukuuta Lappeenrannan joulutorilla Marian aukiolla.

Leave a Reply