Tuore Norppa-lauma saapuu kesäksi: uutuutena kirpeän pirteä Vadelma Sour!

20170525_norpat_valleilla_LR

Kesän 2017 Norppa-lauma kuvattuna Lappeenrannan linnoituksen valleilla. Kuva: Arttu Muukkonen – Kuvankäsittely: Samu Koskinen


Varma kesän merkki on tuore Norppa-olutlauma, joka saapuu polskimaan kesäiselle Saimaalle.

Tänään perjantaina kauppoihin on saapunut Hito hyvän uusi olutvalikoima. Tuttujen Norppa Pale Alen ja Norppa Greippi-IPA:n lisäksi uutuutena maailmalta saapuu hapan-olut eli Norppa Vadelma Sour. Hito hyvän olutasiantuntija Samu Koskinen odottelee kesän olutlastia innolla.
Tämän kesän valikoima suorastaan kutkuttaa ja viikseni aistivat norppamaisia makuelämyksiä. Mahtavaa, että Norppa Pale Ale on noussut suoranaiseen klassikkoasemaan ja kyseisen juoman koko kesän erä varattiin hyvin nopeasti loppuun. Kattaus on monipuolinen ja suosittelen kaapimaan mahdollisimman reilusti Pale Alea ja Greippi-Ipaa pikaisesti sillä juomat ovat tuoreimmillaan ja maukkaimmillaan. ”

Vadelma Sour tuo tuulahduksen maailman trendeistä

lo_20170525_norppa_vadelma_sour

Norppa Vadelma Sour kuvattu Lappeenrannan linnoituksen komendantin talon edustalla. Komendantin talo on 1770-luvulta, Vadelma Sour vuodelta 2017. Kuva: Arttu Muukkonen

Kaikki oluet ovat käsityöläispanimo Hiisin valmistamia. Vadelma Sour on siis hapan-olut, jonka raikas ja kirpeähkökin maku sopii monenlaisen juoman ystävälle. Juomassa on käytetty 100% vadelmasta valmistettua täysmehutiivistettä, joka on lisätty juomaan käymisen lopuksi.

”Sourit ovat varsinkin Keski-Euroopassa suosittuja oluita ylipäänsä, ja vadelmainen maku on kyseisen olutlajin klassikkomaku. Meidän vadelma on aika reipas. Jos tiivisteen mehumäärä muutetaan marjoiksi, käytimme 1,5 tonniin olutta 150 kiloa vadelmaa,” kertoo Hiisin pääpanija Tatu Hiitola.

Ensimakutestien perusteella vadelma tuo tuoksua ja väriä, mutta maussa se ei maistu liikaa, vaan sopvasti. Vadelma ei sinänsä ole makea, vaan aika hapan marja, joten koko juoman maku on sopivan hapan aikuiseen makuun, arvioi Hito hyvän olutasiantuntija Koskinen.

Koskinen vinkkaa myös maistelemaan ylipäänsä hapan-oluita, sillä ne avaavat pale aleihin ja ipoihin tottuneille testaajille aivan uuden makuasteikon.

”Hapan-oluiden kanssa kannattaa olla varuillaan, sillä kyseisen oluttyylin maailma on yllättävän laaja. Berliner Weisset ovat olleen osa saksalaista olutkulttuuria pitkään puhumattakaan belgialaisista Lambiceista. Näinä päivinä hapanoluista on saatavilla lukemattomilla marjoilla maustettuina ja erilaisissa arvotynnyreissä kypsytettynä.”

Tänä vuonna Norppa-siideri jäi lepokivelleen. Vadelma Sour paikkaa siiderinystävien makunystyröiden tyydytystilannetta.
Hapanoluet ovat luonteeltaan lähellä siidereitä ja uskomme, että siideristämme pitäneet tulevat myös pitämään Vadelma Sourista,” Koskinen sanoo.

lo_20170525_norppa_pale_ale

Norppa Pale Ale kuvattuna Lappeenrannan linnoituksessa vahdintuvan edustalla. Vahdintupa on Lappeenrannan vanhin säilynyt rakennus, se on vuodelta 1772. Norppa Pale Ale on Hito hyvän vanhin olutdesign, se on vuodelta 2015. Kuva: Arttu Muukkonen

lo_20170525_norppa_greippi_ipa

Norppa Greippi-IPA kuvattu Lappeenrannan linnoituksessa entisen vankilan, nykyisen kaupunginarkiston takana. Alun perin kasarmirakennuksena toiminut keltainen rakennus on 1790-luvulta, Norppa Greippi-IPA näki maailman ensimmäisen kerran 2016. Kuva: Arttu Muukkonen

 

Kuutti-limonadit saivat uudistetun reseptin

20160106_hitohyva_norppa_facebook_ad_kuutit_1200x628

Viime kesänä lanseeratut Kuutti-limonadit, eli Aarre-Vadelma ja Surffi-Omena löytyvät kauppojen tiskeiltä myös tänä vuonna. Hito hyvä keskitti kaikkien juomien valmistuksen Hiisille, joten myös limonadit saapuvat Jyväskylästä pelkästään Hito hyvän juomia varten kehitetyillä resepteillä.
Halusimme limonadeihin entistä enemmän aitoa makua ja vähemmän lisäaineita. Olemme jo pidemmän aikaa käyneet Hiisin kanssa limonadikeskusteluja ja tänä keväänä oli aika aloittaa kunnollinen tuotekehittely. Hiisillä on keitetty lukuisia testikeitoksia pitkin kevättä ja nyt limonadien reseptien pitäisi olla hiottu Kuuteille sopivaan arvoon,” Koskinen kertoo.

Kaikista Norppa-juomatuotoista lahjoitetaan 5 % Suomen luonnonsuojeluliitolle saimaannorpan suojelutyötä varten.

 

Jälleenmyyntipaikkoja Etelä-Karjalassa ja ympäri Suomea

Norppia voi bongata tänä vuonna ainakin seuraavista jälleenmyyntipaikoista:

Etelä-Karjalan alue:

Laivaravintola Prinsessa Armaada
Suvi-Saimaa
M/S Camilla
Birra
Kolme lyhtyä
Wanha Makasiini
The Kitchen
Lucky Monkeys
Lappeenrannan Kasino
Tullipizza

K-Supermarket Lehmus
K-Supermarket IsoKristiina
K-Supermarket Rakuuna
K-Citymarket Lappeenranta

Prisma Lappeenranta
Prisma Imatra
S-Market Pallo
S-Market IsoKristiina
S-Market Lappeenranta
S-Market Sammonlahti
S-Market Myllykeskus
S-Market Joutseno
S-Market Lauritsala

K-Market Taavetti, Taavetti
K-Supermarket Imatrankoski, Imatra
K-Market Puumala, Puumala

(Limonadit myös)
Kahvila Majurska
Satama-Sanni
Galleria Cafeteria
Pulsan asema
Iloisen pässin maalaispuoti
Kauppahallin kahvila, Lpr

Etelä-Karjalan ulkopuolella

K-Citymarket Kupittaa, Turku
K-Supermarket Torpparinmäki, Helsinki
Pien olutkauppa, Helsinki
Pien olutkauppa, Espoo

 

Norppa-oluet ovat löytäneet paikkansa suomalaisesta juomakulttuurista

Norppien historia alkoi kolme vuotta sitten, kun Hito hyvä halusi tukea maakunnan juomakulttuuria paikallistyylisellä juomalla. Kaikki alkoi sinisestä Pale Alesta, joka on nyt valikoimissa jo kolmatta vuotta. Vuosien saatossa myös Red Ale, Suklaaporter ja Greippi-IPA ovat löytäneet tiensä valikoimiin kesäisin ja joulun aikaan.

Norppa-lauman ajatuksena on tarjota laadukkaita ja maukkaita käsityöläisoluita sekä kepeää kotiseutuylpeyttä. Johtoajatuksena on tarjota myös näyteikkuna olutmaailmaan. Olutideoista Hito hyvällä vastaa olutfestivaaleja harrastuksenaan kiertävä Samu Koskinen yhteistyössä Hiisi-panimon olut-alan ammattilaisten kanssa.

Leave a Reply