Vesitorni, Vapaudenpatsas, Eiffel-torni ja Big Ben – neljän suurkaupungin maamerkit vertailussa

Hito Hyvän Metropoli-paita

Hito Hyvän Metropoli-paita

Mikä yhdistää Lappeenrantaa, Pariisia, Lontoota ja New Yorkia? Usea seikka. Ensinnäkin, kaikki ovat kansainvälisiä kaupan keskuksia, alueensa suurimpia metropoleja ja kivoja kesäkaupunkeja.


Lisäksi kvartetin kaikilla osallistujilla on myös kuuluisat korkeuksiin kohoavat maamerkkinsä, jotka symboloivat kaupunkien elinvoimaisuutta ja innovatiivisuutta. Pariisin Eiffel-torni oli rakennusaikaansa maailman korkein rakennus, Big Benin kellot kuuluvat BBC:n lähetyksissä ympäri maailman edelleen, Vapaudenpatsas symboloi vapaata maailmaa ja Lappeenrannan vesitornissa näkyy erityisesti innovatiivisuus: nykyisin näkyvä vesitorni kätkee sisäänsä itse asiassa toisen vesitornin!

Koska Hito Hyvän Metropoli-paidat ovat saapuneet Hiekkalinnan ja Pusukioskin myymälöihin ja verkkokauppaamme, julkaisemme seuraavassa pienen vertailun neljän suurkaupungin virallisista ja epävirallisista symboleista.

 

1. Miksi ja milloin maamerkki on rakennettu?

Lappeenranta
Koska kaupungissa on vesijohtoverkko, johon tarvitaan painetta. Alkuperäinen vesitorni otettiin käyttöön 1927, nykyinen versio vuonna 1955.

Pariisi
Juhlistamaan vuoden 1889 Pariisin maailmannäyttelyä. Tärkeää oli rakentaa 300 metriä korkea masto – niin korkeaa ei ollut aiemmin maailmassa rakennettu. Torni otettiin käyttöön vuonna 1899 ja se toimittaa nykyisin myös televisio- ja radioantennin tehtävää.

New York
Vapaudenpatsas on Ranskan ja Yhdysvaltojen yhteinen projekti. Aloite tuli Ranskalta, joka lahjoitti patsaan juhlistamaan maiden välistä ystävyyssuhdetta. Ranska rakensi patsaan, Yhdysvallat jalustan. Patsas paljastettiin vuonna 1886. Vapaudenpatsas valmistui siis ennen Eiffel-tornia!

Lontoo
Kellotorni rakennettiin osana Lontoon julkisia rakennustöitä. Kellot käynnistettiin vuonna 1859, ja suuri kellotaulu on näyttänyt aikaa keskeytyksettä siitä lähtien.

 

Mistä se on rakennettu? Kuinka korkea se on? Montako porrasta ylimmälle katselutasanteelle?

Lappeenranta
?Betonisella vesitornilla on korkeutta 40 metriä, portaikossa 156 askelmaa.

Pariisi
Takorautaa, korkeutta 300,65 metriä, antenni 324 metrin korkeudessa. Portaita 1665.

New York
?Ulkokuori on 2,4-milliseksi pakotettua kuparipeltiä. Jalustasta soihdun kärkeen korkeutta 93 metriä, pelkkä patsaan hahmo 34 metriä. Portaita jalustasta kruunuun 154 askelmaa.

Lontoo
Tiilistä rakennettu ja kalkkikivellä verhottu torni on 96,3 metriä korkea. Tornin huipulle vievät 334 rappusta.

 

Metropoli-paidan kuva lähempää tarkasteltuna.


Kuinka monta turistia kyseisessä maamerkissä vierailee vuosittain?

Lappeenranta
0. Vesitornissa toimi kesäkahvila 2000-luvun alkupuolella, mutta sittemmin se on pysynyt kiinni, vaikka kesällä 2013 vesitornin avaamisesta näyttely- ja tapahtumakäyttöön käytiin keskustelua.

Lappeenrannassa vierailee vuosittain noin 1,8 miljoonaa venäläismatkailijaa puhumattakaan muista turisteista ja matkailijoista.
Pariisi
6,7 miljoonaa maksavaa asiakasta. Pariisin merkittävin turistiattraktio.

New York
3,5 miljoonaa vierasta astuu patsaan saarelle – monet tutustuvat patsaaseen Staten Islandin lautalta, joka on julkisen liikenteen ilmainen lautta.

Lontoo?
Ei tarkkaa tietoa, sillä parlamenttitalon kellotorni ei ole samalla tavalla vierailtava turistikohde kuin edellä mainitut. Maamerkkinä Big Benin nähnee valtaosa Lontoossa vierailevista turisteista. Heitä oli vuonna 2013 noin 17 miljoonaa.

 

Erityistä

Lappeenranta?
Lappeenrannan vesitorni on rakennettu vanhan vesitornin päälle. Aiempi vesitorni oli pienempi, ja kaupungin kasvaessa syntyi tarve isommille vesimäärille. Niinpä varsin poikkeuksellisesti uusi vesitorni rakennettiin vanhan ympärille ja päälle. Lisäosaa kannattelevat vesitornillemme tunnuksenomaiset komeat pilarit.

Pariisi
Valmistuttuaan Eiffel-torni koki vastustusta, sillä kaikki pariisilaiset eivät pitäneet tornista ja vaativat sen purkamista katukuvaan sopimattomana. Rakentaminen oli kilpailun tulos, ja kilpailusääntöjen mukaan tornin täytyi olla helposti purettavissa. Kun määräaika, 20 vuotta, umpeutui, ei kaupunki kuitenkaan halunnut purkaa tornia. Tornia käytettiin silloin myös radiolähetysten lähettämiseen – ensimmäinen pitkänmatkan radioviesti lähettiin juuri Eiffel-tornista 12. tammikuuta 1908.

Yleinen luulo on, että Eiffel-torni näkyy kutakuinkin joka puolelta Pariisia, mutta todellisuudessa sen näkee vasta suhteellisen läheltä tornia, sillä se ei nouse katukuvasta kaupungin ylle kuten nykyaikaiset superkorkeat rakennukset.

New York?
Vapaudenpatsas on veistos, jonka on suunnitellut kuvanveistäjä Frédéric Auguste Bartholdi. Osia patsaasta, kuten sen pää ja soihtu, olivat näytteillä Pariisissa, Philadelphiassa ja New Yorkissa eri näyttelyissä vuosien 1876-1882 aikana. Patsas paljastettiin vuonna 1886. Vapaudenpatsasta korjattiin kestävämmäksi terrori-iskujen varalta vuoden 2001 WTC-torni-iskun jälkeen.

Lontoo
Big Ben tarkoittaa tarkkaan ottaen vain 13 tonnin painoista kelloa, ei kellotaulua tai koko tornia. Tornin nimi oli alunperin Kellotorni (Clock Tower), mutta vuonna 2012 se nimettiin uudelleen Elizabeth Toweriksi kuningatar Elisabethin 60-vuotishallitsijajuhlavuoden kunniaksi. No, “kaikki” kutsuvat kokonaisuutta silti Big Beniksi.

 

Miltä ne näyttäisivät rinnakkain aseteltuna?

Hito hyvän Metropoli-paidassa kaupunkien symbolit ovat taiteilijan näkemyksen mukaisesti suunnilleen saman kokoisia mittasuhteiltaan. Jos maamerkit olisivat vierekkäin, näyttäisivät ne mittasuhteiltaan suunnilleen tältä:

 

Suurkaupunkien maamerkit rinnakkain aseteltuna. Kuva: Hito Hyvä Media

Suurkaupunkien maamerkit rinnakkain aseteltuna. Kuva: Hito Hyvä Media

 

Uudet Metropolipaidat löydät Hiekkalinnan Hito Hyvä ostoskeskuksesta sekä Pusukioskilta. Verkkokauppa löytyy täältä.

 

Lähteet: Wikipedia, omat elämykset ja mainio Willimiehen jäljillä -blogi.

Leave a Reply