Lappeenrannassa avattiin Suomen ensimmäinen joulukadun glögibaari anniskeluoikeuksilla

Joulukadun pop up -glögiravintola Bar Hehkua pyörittää ravintola-alan yrittäjä Jani Hiltunen.

Joulukadun pop up -glögiravintola Bar Hehkua pyörittää ravintola-alan yrittäjä Jani Hiltunen.

Lappeenrannassa avautui viime sunnuntaina Joulukatu. Parinkymmenen jouluisen mökin lisäksi kävelykatu Oleksin päädyssä kokonaisuutta luotsaa Bar Hehku –  54-paikkainen glögibaari, josta saa myös tarkoin valittuja juomasekoituksia.

Kyllä, Lappeenrannassa avautui Suomen ensimmäinen joulukatubaari. Helsinki tuli perässä, sillä Senaatintorin Tuomaan markkinat lämpimine omenasiidereineen avautuivat vasta maanantaina.

Lappeenrannan Bar Hehku on paikallisten yrittäjien yhteistyön tulosta. Hito hyvä suunnitteli konseptin, ja drinkkibaari Big J´s Barin omistaja Jani Hiltunen hoiti ja hoitaa käytännön työn. Myös paikallinen Wildnation on mukana toiminnassa.

Ilmeisesti Suomessa ei ole koskaan aiemmin saatu anniskelulupia joulukadulle tai -markkinoille. (Edit 10.12. klo 13:51: Etelä-Suomen aluehallintovirastosta vahvistetaan, että joulutapahtumiin liittyviä anniskelulupia on myönnettyä muun muassa Helsingissä jo joitakin vuosia sitten.) Anniskeluluvat tulivat Kaakkois-Suomen aluehallintovirastosta pari päivää ennen avajaisia. Mitä temppuja piti tehdä, että viime syksyn alkoholikieltokeskustelun jälkeen saa tällaiseen tapahtumaan luvat tarjoilla vahvoja alkoholituotteita?

Bar Hehkun isäntä Jani Hiltunen kertoo, että lupaprosessi oli hyvin tavanomainen.
”Tämähän on käytännössä terassiravintola, joten siinä ei ole mitään ihmeellistä. Kävimme keskusteluja alkoholitarkastajan kanssa lähinnä siitä, että kun kyseessä on koko perheen tapahtuma, täytyy pystyä varmistamaan, että anniskelualue on selkeästi rajattu.”

 

Nettikommenteissa epäilyjä juopotteluun kiihottamisesta

Paikallisessa mediassa on seurattu tarkasti anniskelulupien myöntämistä. Muun muassa Etelä-Saimaan nettiuutinen anniskelulupien myöntämisestä nousi nopeasti viikon luetuimpien artikkelien joukkooon. Kommenttiosastolla on vihjailtu, että glögibaari ajaa ihmiset jopa alkoholin väärinkäytön partaalle. Kun Bar Hehku on ollut muutaman päivän auki, ei tällaisesta näytä olevan vaaraa.
”Valtaosa asiakkaista nauttii yhden lasillisen jotakin jouluista juomaamme ja jatkaa sitten matkaa tai joulukadulla kiertelyä. Arvioni mukaan noin 60 prosenttia tilaa terästettyä glögiä tai kuumaa juomaa ja 40 prosenttia alkoholitonta. Ja täytyy kyllä olla aika sissi, jos aikoo useamman tunnin tihkusateisessa kelissä terassilla viihtyä,” Hiltunen nauraa.

Hiltunen tunnetaan Lappeenrannassa kokeneena ravintola-alan ammattilaisena, ja hänen uusin yrityksensä, drinkkibaari Big J´s Bar, tarjoilee nimenomaisesti drinkkejä, jotka rakennetaan ja tarjoillaan kaikessa rauhassa.
?”Ajatukseni on, että alkoholikulttuuria pitää viedä sellaiseen suuntaan, jossa mennään laatu edellä, ei määrä. Tarkastajan kanssa keskustelimme pitkään siitä, että myös Bar Hehkun ideaan kuuluu tarjota laatua, eikä rumasti sanottuna kossuvissyä mahdollisimman paljon ja halvalla.”

 

Asiakkaita on riittänyt Bar Hehkun alkupäivinä jonoksi asti.

Asiakkaita on riittänyt Bar Hehkun alkupäivinä jonoksi asti.

?Glögibaari syntyi yleisön pyynnöstä
Myös Lappeenrannan kaupungin puolella ollaan tyytyväisiä Joulukadun kokonaisuuteen ja Bar Hehkun tuomaan lisään. Viime kesänä kaupunki avasi kilpailutuksen joulun ajan glögibaarista Oleksille. Se järjestettiin viime vuoden Joulukatu-palautteen perusteella – yleisö toivoi keskieurooppalaistyylistä ravintolaa myös Lappeenrantaan, kertoo kaupungin viestintäjohtaja ja Joulukatu-tiimin vetäjä Alina Kujansivu. Jatkoa lienee luvassa.
”Glögibaarin toteutus on minusta erittäin onnistunut ja sen perusteella uskon, että tällainen palvelu toteutetaan Joulukadulle jatkossakin.”

Eikä sekään haittaa, että Kaakkois-Suomessa saatiin aikaan tällainen palvelu ennen muita.
”Lappeenrannassa ollaan tässäkin asiassa edelläkävijöitä, ja se on tietysti upea juttu.”

 

Hito hyvän suositut joulutuotteet ovat laajentuneet tänä vuonna artesaaniglögiin. Hito hyvä Hienostoglögi on mausteinen glögitiiviste, jonka resepti on kehitetty yhteistyössä Jani Hiltusen kanssa. 300 pullon erä on numeroitu kappaleittain.

Hito hyvän suositut joulutuotteet ovat laajentuneet tänä vuonna artesaaniglögiin. Hito hyvä Hienostoglögi on mausteinen glögitiiviste, jonka resepti on kehitetty yhteistyössä Jani Hiltusen kanssa. 300 pullon erä on numeroitu kappaleittain.

Kehuja myös eduskunnasta
Myös Arkadianmäeltä lähetetään terveisiä Karjalaan. Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen tunnetaan ravintola-alan puolestapuhujana, ja hän on ilahtunut Lappeenrannan uraa uurtavasta toiminnasta.
?”Ravintola-alan eläessä haastavia aikoja tämänkaltaiset uutiset ovat erinomaisia. Hyvää työtä Lappeenranta. Uusien ja innovatiivisten ideoiden kautta saadaan synnytettyä uudenlaista ravintolakulttuuria Suomeen. Myös oikeanlainen verotus on tärkeä tekijä ravintola-alan elvyttämisessä. Nykyään vain 10 prosenttia Suomessa nautitusta alkoholista juodaan ravintoloissa. Olenkin esittänyt anniskelun arvolisäveron alentamista. Tällä olisi myös tärkeä työllistävä vaikutus.”

Pelkonen arvostaa Bar Hehkun toimintaperiaatetta, jossa laadukkaita sekoituksia tarjoillaan tyylillä ja oikeista laseista.
?”Juuri laatu edellä –ajatteluun pitäisi pyrkiä ja erilaisten makunautintojen kokemiseen. Tällöin juominen ei olisi niin humalahakuista. Bar Hehkun konsepti tuo uuden piristysruiskeen Suomen ravintolaelämään.”

 

Bar Hehku on avoinna Joulukadun aukioloaikojen mukaisesti. Arkisin 10-17, lauantaisin 10-16 ja sunnuntaisin 12-16.

Comments are closed.