Koomikko Panu Kärri luo jälleen sikahauskat stand up -juhlat Lappeenrantaan

lr_muukkonen_karri_96B2477

Koomikko ja Sikahauska stand up -festivaalin tuottaja Panu Kärri Old Cockin lavalla. Kuva: Arttu Muukkonen

Kun itse tekee, saa aikaan mitä haluaa. Näin ajatteli koomikko Panu Kärri jo yhdeksän vuotta sitten, ja perusti Sikahauska stand up -festivaalit.

Tammikuussa 2007 sosiaalisen median kanavien sijaan tieto tapahtumasta liikkui julisteina ja flyereina.

”Muistaakseni jakelin niitä silloin Ilonan tanssilattiallakin”, tapahtuman tuottaja Kärri muistelee.

 

Kolmen baarin ja kuuden näytöksen kokonaisuus onnistui heti ensimmäisellä kerralla.

Tänä vuonna festivaalit piristävät Lappeenrannan ja Imatran talvea jo tulevana viikonloppuna. Luvassa on klubeja viidessä baarissa ja kuudes esiintymispaikka löytyy uudesta Lappeenrannan kaupunginteatterista.

Kaiken alussa oli innostus. Kärri oli osallistunut Get up stand up -kilpailuun, jonka seurauksena hän pääsi kokeilemaan oman setin esittämistä stand up -klubilla Mikkelissä. Nuori mies jäi koukkuun saman tien.

”Ajattelin, että tällainen pitää saada myös Lappeenrantaan.”

Old Cockin alakerrasta löytyivät tilat, ja pian Sikahauskat stand up -klubit alkoivat pyöriä Lappeenrannassa. Yleisö löysi kulttuurin nopeasti. Tapahtuman isäntänä eli mc:nä Kärri pääsi hiomaan samalla omaa settiään sekä testaamaan uusia juttuja joka kuukausi.

Hiljalleen syntyi ajatus kunnon festivaalista. Tammikuun loppu olisi hyvä aika, sillä silloin tipattomat tammikuut ja pikkujoulujen krapulat pitivät baareja tavallista tyhjempinä. Myöskään stand up -koomikoilla ei ollut alkuvuodesta keikkoja ruuhkaksi asti, joten keskelle pimeintä talvea olisi suorastaan järkevää järjestää tyylikäs ja piristävä tapahtumakokonaisuus.

 

Lappeenrannassa on vaativa mutta lämmin yleisö

_96B9296

Panu Kärri on vienyt stand up -kulttuuria myös ulkoilmanäytöksiin. Kuva kesän 2015 Wolkoffin sisäpihan yleisöä pullistelleesta näytöksestä. Kuva: Arttu Muukkonen

Sikahauskaa on noussut yhdeksi Suomen suurimmista stand up -festivaaleista. Vuosien saatossa festivaalilla ovat esiintyneet kaikki kotimaan kärkikoomikot, ja Etelä-Karjalan talvitapahtumalla on hyvä maine, jonne halutaan tulla myös uudelleen.

Vaikka useimmat koomikot pitävät nykyisin tarkoituksella lomaa juuri tammi-helmikuun paikkeilla, on Sikahauskaa tapahtuma, jonka monet merkitsevät kalenteriin lomasta huolimatta, Kärri kertoo. Tilanne on siis muuttunut alkuajoista, jolloin harva stand up -koomikko elätti itsensä esiintymisellä.

Vuosien saatossa ja tapahtuman mukana myös yleisö on kasvanut ja kehittynyt.

”Moni koomikko kokee, että täällä on lämmin yleisö, joka osaa vaatia laadukasta stand upia, mutta osaa myös arvostaa hyvää esiintymistä”, Kärri sanoo.

 

Muun muassa heitä kannattaa seurata

lr_muukkonen_karri_96B2438

Panu Kärri käy possuklubilaisten kanssa juttuja läpi Old Cockin kellarissa viikkoa ennen festivaaleja. Possuklubi on aloitteleville koomikoille suunnattu harjoitteluklubi.

Seuraavassa Sikahauskaa-festivaalin tuottajan Panu Kärrin vinkit viikonlopun klubeille. Toki mainittakoon, että jokainen klubi on loistava ja kaikkiin kannattaa mennä.
1. Sikahauska-festivaali ottaa varaslähdön viikonloppuun jo torstaina, kun Possuklubi valtaa Monrepos´n. Possuklubi on aloitteleville koomikoille tarkoitettu harjoitteluklubi, jossa kuka tahansa voi kokeilla stand upia – toki lavalle nousee myös jo pidempään yleisöä naurattaneita esiintyjiä.

”Tällä klubilla näkee tulevaisuuden suuruuksia, jotka ovat nyt hiomassa ensimmäistä viisiminuuttistaan, mutta tavoitteena voi olla tulevaisuudessa maailman hauskimman ihmisen titteli.”

Possuklubi torstaina 28.1.2015 Monrepos kello 21.20, liput 5 euroa.

 

11222162_877577785696372_3146440757729801285_o

Festivaalien ohjelma.

2. Lauantai-illan vuoden Naurun tasapainon voittajien klubi Lappeenrannan kaupunginteatterissa on loppuunmyyty. Kaikkea ei ole kuitenkaan menetetty.

”Kaikkien kausien voittajat ovat festareilla kyllä esiintymässä yksittäisillä klubeilla, eli heidät voi bongata myös muilta klubeilta perjantaina ja lauantaina erikseen!”

 

3. Punaisten lyhtyjen blue-ilta on kokemus. Jutut ovat tavallista kaksimielisempiä ja pimeämpiä, myös ympäristö inspiroi varmasti sekä esiintyjiä että katsojia.

”Strippiluolassa järjestettävä stand up -elämys, jossa ei ole mitään rajoja. Itse olen käynyt aina katsomassa, siellä voi tapahtua melkein mitä vain.”.

Blue-ilta perjantaina 29.1.2015 Punaisissa lyhdyissä kello 21.30-23.00. Esiintyjinä Riku Sottinen, Zaani ja Robert Petterson.

 

4. Rudirok osaa yhdistää stand upia, beatboxingia ja vatsastapuhumista tavalla, johon ei kukaan muu pysty.

”Jos tuntuu, että Suomen skene on kuollut ja kaikki on jo nähty, kannattaa käydä katsomassa Rudirokia.”

Rudirok lauantaina 30.1.2016 Old Cockissa kello 22.00-23.30. Esiintyjinä Rudirok, Jape Grönroos ja Mika Eirtovaara.

 

5. Jos tuntuu, että stand up keskittyy liian usein alapäähän ja helppoihin nauruihin, tarjoavat Iikka Kiven jutut haastetta ja syvempää sisältöä.

”Kivi tarjoaa kunnolla vastusta.”

Iikka Kivi perjantaina 29.1. Osmo´s Cosmos Barissa Imatralla kello 20-21.30. (Mikko Vaismaa, Robert Pettersson, Iikka Kivi)

Lauantaina 30.1. Monrepos´ssa Lappeenrannassa kello 22.30-00. (Antti Haapala, Iikka Kivi, Anitta Ahonen)

 

6. Yle Puheellakin omaa radio-ohjelmaa tekevä, iranilaislähtöinen Ali Jahangiri sähköistää perjantaina kaupunginteatterin ja lauantaina Kolmen lyhdyn lavan. Jahangiri näkee Suomen maahanmuuttajan silmin ja puhuu siitä suoraan.

”Alin puheessa ei ole mitään filtteriä, sieltä tulee vahvaa todistusta hyvin poikkeavilla näkemyksillä ja ajankohtaisella huumorilla.”

Ali Jahangiri perjantaina 29.1. kaupunginteatterissa kello 19-20.20. (Ali Jahangiri, Heikki Vilja, Rudirok) (LOPPUUNMYYTY)

Ali Jahangiri lauantaina 30.1. Kolmessa lyhdyssä kello 19-20.20. (Ali Jahangiri, Zaani, Jape Grönroos)

 

7. Festivaalien ainoa naiskoomikko, Anitta Ahonen, on kestosuosikki. Ahonen kiroilee ja tarvittaessa juo keskiverron merimiehen pöydän alle. Vastoinkäymisten jalostama nainen viihdyttää aina.

”Anitta on nähnyt elämässään paljon, enemmän kuin moni muu, mutta pakottaa nauramaan kaikille niille vastoinkäymisille.”

Anitta Ahonen lauantaina 30.1. Old Cockissa kello 20-21.30 (Anitta Ahonen, Mikko Vaismaa, Tommi Mujunen)
ja Kolmessa lyhdyssä kello 21-22.20 (Anitta Ahonen, Toni Jyvälä, Mika Eirtovaara)

 

8. Festivaaleilla nähdään myös kohtuullisen harvinainen esitys, eli kokeneen stand up -koomikon Jussi Simolan sooloesitys. Jo tämän takia kannattaa käydä Imatralla edes kerran vuodessa.

”Simola on aina ollut erinomainen rakentamaan kokonaisuuksia, ja tätä esitystä on hiottu pitkään. Luvassa timanttia.”

Jussi Simolan soolo lauantaina 30.1. Osmo´s Cosmos Barissa kello 22.-23.30

 

Liput yksittäiselle klubille 10 euroa. Lippuja voi ostaa jokaisesta baarista jo ennakkoon. Lisätietoja Sikahauska Stand Up Clubin fb-sivuilta.

Leave a Reply