Hito hyvä tuo herkullisen Norppa Suklaaporterin jouluksi Lappeenrantaan

norppa_artikkeli

Hito hyvän suosittu Norppa -olutsarja saa jo toisen jäsenensä, kun tänään kauppoihin ja ravintoloihin saapuu suklaisen herkullinen Norppa Suklaaporter. Porter on vahvuudeltaan 4,7 tilavuusprosenttia ja sen on pannut Hito hyvän yhteistyökumppani Pyynikin Käsityöläispanimo.

Oluen tuotosta lahjoitetaan viisi prosenttia Suomen luonnonsuojeluliitolle norppien suojelutyötä varten.

”Kyse on vuoden positiivisimmasta olut-uutuudesta. Etiketissämme norppa herkuttelee suklaalevyllä, ja meidän mielestämme joulun aikaan kohtuullinen nautiskelu on täysin sallittua”, sanoo Hito hyvän taiteellinen johtaja Samu Koskinen.

Porter on tumma olut. Norppa Suklaaporter on saanut nimensä oluessa käytetyistä suklaamaltaista. Se ei sinänsä maistu suklaapirtelöltä, vaan suklaa tulee esiin oluen pehmeydessä sekä paahteisessa jälkimaussa, jossa tumman suklaan ystävä maistaa tutun lempeän kitkerähkön aromin ja maun.

norppa_kuva

Violettisävyinen norppa uiskentelee nyt suklaan voimalla. Kuvitus: Samu Koskinen

Tavoitteena tehdä paras jouluolut

Norppa Suklaaporteria on tehty vain 2000 kappaleen rajoitettu erä, joka on myyty jo ennakkoon kauppoihin ja ravintoloihin. Lista jälleenmyyntipaikoista artikkelin lopussa.

Suklaaseen vivahtava porter oli välkehtinyt jo pitkään Hito hyvän olutvastaavan eli Samu Koskisen mielessä. Myös Hito hyvän junior beer responsible, Arttu Muukkonen, oli pohtinut pitkään, miksi varsinkin kaupasta hankittavat jouluoluet ovat usein niin tylsän makuisia. Aivan kuin niissä olisi vain uusi etiketti päällä.

Pyynikin käsityöläispanimo taas on useasti porter-tuotannostaan palkittu panimo, joten oli suorastaan täysin selvää, että yhteistyöhön ryhdyttäisiin myös joulun kunniaksi.

Porter on tumma olut, joka on pantu paahdetuista maltaista – siksi myös juoman väri on niin tumma. Portereista on erotettavissa myös tummia aromeja, kuten toffeeta ja kahvia muiden muassa. Porterit ovat seurusteluoluita, niitä ei ole tarkoitettu hurjaan kaljaralliin, vaan miellyttävään maisteluun hyvässä seurassa.

norppa_kuva_b1

Mistä porter on saanut nimensä?

Porter on pintahiivaolut, joka valmistetaan tummista maltaista. Perinteinen porterille ominainen tuoksu syntyy hiivasta. Maussa erottuvat tummien maltaiden paahteiset aromit.

Porter-nimityksellä on pari eri tarinaa. Yhden mukaan lontoolaiset kantajat (porter) sekoittivat pubissa stoutia ja aleja keskenään, jolloin syntyi porter. Toisen tarinan mukaan uusia oluttynnyreitä kellarista pubin puolelle kannettaessa on tehty tilaa ihmispaljoudessa huutamalla porteria. Kantajiin liittyy myös kolmas tarina, jonka mukaan joillekin kantajille osa palkasta on maksettu oluena.

norppa_b2

Nauti Norppa Suklaaporteria näiden kanssa

Porteria on tarkoitus nauttia intiimisti, vähän herkästi ja mieluiten hyvässä seurassa. Porterin kanssa maistuu moni ruoka. Esimerkkinä hyvästä yhdistelmästä mainittakoon sacher-kakku. Norppa Suklaaporteria voi sacher-kakun kanssa kokeilla lappeentalaisessa Café Lisassa.

Ruokajuomana porter toimii lihaisten ja rasvaisten ruokien tasapainottajana.

Musiikiksi suosittelemme syvää, tummaa ja kaunista, kuten aina yhtä ihanaa Barry Whitea. Kotimaisista suosittelemme rohkeasti kevyen ja raskaan yhdistelmää: laitapa kotistereoihin Antti Tuiskun joululevy ja tasapainota kokonaisuutta suklaaporterillamme.

Mitä norpille kuuluu marras-joulukuussa?

Lahjoituksemme kohde, saimaannorppa, uiskentelee syksyllä ruokailu mielessään. Norpat tankkaavat syksyllä paljon kalaa, jotta niiden rasvakerros kasvaa kylmää talvea varten.

Joulukuun aikoihin norppa odottelee jään ja lumen saapumista, jolloin ne alkavat jo suunnitella hyvää pesäpaikkaa itselleen. Emot etsivät pesäpaikkaa itselleen ja helmi-maaliskuun vaihteessa syntyville kuuteilleen. Urosnorpat taas tekevät sisustussuunnitelmia lepopaikkaansa varten.

Sinänsä norppa pärjää talvella vallan mainiosti veden varassa, mutta kuuteille pesä on elintärkeä.
”Norpat tekevät pesänsä heti, kun jäätä ja lunta on muodostunut riittävästi. Synnyttämisen aikaan helmi-maaliskuussa on tärkeää, että Saimaalla olisi kunnon lumihanget”, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen.

Norppa luodon kärjessä_Juha Taskinen_SLL (1)

Saimaannorppa. Kuva: Juha Taskinen / SLL

 

 

Jälleenmyyjät, kaupat:
Lappeenrannan Prisma, Lpr:n Citymarket, Imatran Prisma ja S-Market Imatrankoski

Ravintolat
Birra, Lucky Monkeys, Wanha Makasiini, Tang Capital, La Oliva ja Café Lisa.

Osassa jälleenmyyntipisteistä tuotteet saattavat olla saatavilla vasta maanantaina, valtaosassa jo perjantaina 27.11.2015.

 

Comments are closed.