Viime syksynä telakalle viety Prinsessa Armaada on saapunut takaisin Lappeenrannan Satamatorin kulmalle. Huhtikuun 30. päivänä tervahöyry hinattiin entistä ehompana takaisin paikalleen.Perjantaina 2. kesäkuuta avautuu myös alakerran bistro-henkinen ravintola, joka on kokenut huiman kasvojenkohotuksen vanhaan verrattuna.
Vaikka vierailijalle uutena näkyy vain uutuuttaan hohtavat pinnat, on vanha höyrylotja kokenut rakenteissa täydellisen muutoksen.
”Syksyllä kun Armaada vietiin telakalle, oli edessä hieman enemmän työtä kuin osasimme odottaa. Päätimme muun muassa vaihtaa köliraudan järkevämpään ja kestävämpään rakenteeseen. Kölirauta on siis laivan perustus, jonka päälle kaikki muu tehdään,” kertoo Armaadan yrittäjä Juha Nalli.
Nalli on viettänyt ammattimiesten kanssa pitkiä päivä läpi talven Kanavansuun perinnelaivatelakalla.
Talven aikana koko laivan pohja ja tukikaaret vaihdettiin siis pala kerrallaan. Teräspohja oli sadassa vuodessa ottanut osumia ja kokenut useita paikkauksia, joten remontti tuli oikeaan aikaan.
”Hiekkapuhalluksen jäljiltä veden yläpuolelle jäävissä osissa oli paikoin niin ohutta terästä, että hyvä ettei kädellä päässyt läpi. Nyt pohjan pitäisi kestää seuraavatkin sata vuotta,” Nalli heittää.
Köliraudan vaihtaminen viivästytti alkuperäistä suunnitelmaa kolmisen viikkoa. Muuten kaikki meni suunnitellusti. Ahkeran sisätilaremontin jäljiltä ruuman ravintola muuntautui tyylikkään rouheaksi bistroksi.
Uusi ravintola muistuttaa Armaadan historiasta
Aiemmin Armaadan ruuma palveli paitsi sisätiloina myös juhlapaikkana. Sisustus ei ollut aivan tätä päivää. Nalli oli päättänyt jo aiemmin, että remontin yhteydessä alakerrasta tehdään tyylikäs ja nykyaikainen ruumaravintola, jossa tarjoillaan laadukasta ruokaa. Myös keittiölle tehtiin remontin yhteydessä runsaasti lisää tilaa.
”Ajatuksena oli, että ruuma olisi kuin terassin jatke, että sinne olisi yhtä helppoa ja mukavaa tulla,” Nalli sanoo.
Armaadan alakerran sisustussuunnittelun teki Knabin suunnittelija Kati Lyytikäinen. Lyytikäinen on vastannut myös muun muassa Wanhan Makasiinin ja Big J´s:n sisustuksesta.
”Halusimme reilua ja tummaa tyyliä, joita oli käytetty myös drinkkibaari Big J`ssä. Kati löytyi, kun etsimme sen sisustajaa,” Nalli kertoo.
Lyytikäinen kertoo halunneensa luoda tilaan rouhean tunnelman. Paksut pöydät ja penkit ovat aitoa puuta, pystylaudoitus tuo suhteellisen matalaan ruumaan tilan tuntua ja korostaa laivan muotoja.
”Juhan kanssa kun suunnittelun alussa keskustelimme, oli tahtotilana tehdä jotakin poikkeavaa ja erilaista – kuitenkaan ruumatilan henkeä unohtamatta ja hävittämättä,” Lyytikäinen kertoo.
Paljon on hyödynnetty myös vanhaa.
”Esimerkiksi nahkaiset istuinpehmusteet on ommeltu vanhoista sohvista, joita ruuman ravintolassa aiemmin oli, samoin aiempia somisteita on hyödynnetty – mutta harkitusti, ei liikaa,” Lyytikäinen kertoo.
Ennen:
Nyt:
Remontin yhteydessä Armaadan keulasta löydettiin runsaasti ketjuja ja koukkuja, jotka oli heitetty sinne painoksi. Nyt osa näistä painoista on löytänyt tiensä arkisempaan käyttöön ja koristeiksi bistron puolelle.
Sisustuksessa haluttiin säilyttää myös Armaadan alkuperäinen höyrykone vuodelta 1902. Se haluttiin pitää vanhalla paikallaan, joten nyt koneen ympäriltä löytyy tunnelmavalaistus.
Vaikka ravintolatoiminta saa nyt Armaadassa uutta potkua, on alakerrassa edelleen tarkoitus järjestää muun muassa Pilssivesirockia ja stand up -keikkoja.
”Sisustus on suunniteltu niin, että kalusteet voi siirtää helposti sivuun, kun tänne halutaan enemmän tilaa. Etuosan lounge taas toimii esiintymislavana,” Lyytikäinen kertoo.
Bistron päädyssä komeilee nyt jättiläismäinen vedos Armaadasta työn touhussa. Museolta ostetussa kuvassa komeilee siis S/S Suomen nimellä halkoja kuljettanut Armaada:
”Monet asiakkaat kyselevät Armaadan historiasta, joten nyt voi näyttää ihan kuvasta, että millaisessa käytössä tämä on aiemmin ollut,” Nalli sanoo.
Armaadan historian suurin remontti alkaa olla nyt voiton puolella. Klassinen kysymys, eli miltä nyt tuntuu, Juha Nalli?
”Klassiseen kysymykseen klassinen vastaus: väsynyt, mutta onnellinen.”