Remontoitu Prinsessa Armaada avaa rouhean bistron – laivan pohja kestää seuraavat sata vuotta

_96B8363

Prinsessa Armaadan Juha Nalli alakerran ravintolan portaikossa.

Viime syksynä telakalle viety Prinsessa Armaada on saapunut takaisin Lappeenrannan Satamatorin kulmalle. Huhtikuun 30. päivänä tervahöyry hinattiin entistä ehompana takaisin paikalleen.Perjantaina 2. kesäkuuta avautuu myös alakerran bistro-henkinen ravintola, joka on kokenut huiman kasvojenkohotuksen vanhaan verrattuna.

Vaikka vierailijalle uutena näkyy vain uutuuttaan hohtavat pinnat, on vanha höyrylotja kokenut rakenteissa täydellisen muutoksen.

”Syksyllä kun Armaada vietiin telakalle, oli edessä hieman enemmän työtä kuin osasimme odottaa. Päätimme muun muassa vaihtaa köliraudan järkevämpään ja kestävämpään rakenteeseen. Kölirauta on siis laivan perustus, jonka päälle kaikki muu tehdään,” kertoo Armaadan yrittäjä Juha Nalli.

Nalli on viettänyt ammattimiesten kanssa pitkiä päivä läpi talven Kanavansuun perinnelaivatelakalla.

IMG_4530

Armaada remontin alussa, kun kaikki sisärakenteet oli poistettu. Vanha kölirauta kuvassa keskellä. Remonttikuvat: Jatta Rutanen

 

IMG_4538

Pohja vaihdettiin leikkaamalla siivuja tukikaarien ympäriltä ja hitsaamalla uutta terästä tilalle. Jotta rakenne pysyi kunnossa, piti ensin leikata terästä vanhojen kaarien ympäriltä pois, rakentaa uusi tukikaari vanhojen keskelle ja sitten leikata vanhat pois. Kuvassa punaiset ovat vanhoja tukikaaria ja vaaleanharmaa uutta kaarta.

Talven aikana koko laivan pohja ja tukikaaret vaihdettiin siis pala kerrallaan. Teräspohja oli sadassa vuodessa ottanut osumia ja kokenut useita paikkauksia, joten remontti tuli oikeaan aikaan.
”Hiekkapuhalluksen jäljiltä veden yläpuolelle jäävissä osissa oli paikoin niin ohutta terästä, että hyvä ettei kädellä päässyt läpi. Nyt pohjan pitäisi kestää seuraavatkin sata vuotta,” Nalli heittää.

IMG_4534

Uuden pohjan rajaviiva näkyi ennen hiekkapuhallusta ja maalausta selvästi.

 

IMG_4533

Uudet tukikaaret kuvassa, sisäpuoli hiekkapuhallettu ja maalattu. Myös lattiakoolausta on päästy tekemään.

Köliraudan vaihtaminen viivästytti alkuperäistä suunnitelmaa kolmisen viikkoa. Muuten kaikki meni suunnitellusti. Ahkeran sisätilaremontin jäljiltä ruuman ravintola muuntautui tyylikkään rouheaksi bistroksi.

IMG_4539

Armaada lähdössä huhtikuun lopussa takaisin Kaupunginlahdelle. Laiva laskettiin vesille perä edellä – laiva oli siis telakalla koko ajan samassa suunnassa.

 

IMG_4540

Sisätilojen perustusten rakennus alkoi jo telakalla, mutta pinnat viimeisteltiin satamassa toukokuussa.

 

Uusi ravintola muistuttaa Armaadan historiasta

Aiemmin Armaadan ruuma palveli paitsi sisätiloina myös juhlapaikkana. Sisustus ei ollut aivan tätä päivää. Nalli oli päättänyt jo aiemmin, että remontin yhteydessä alakerrasta tehdään tyylikäs ja nykyaikainen ruumaravintola, jossa tarjoillaan laadukasta ruokaa. Myös keittiölle tehtiin remontin yhteydessä runsaasti lisää tilaa.
”Ajatuksena oli, että ruuma olisi kuin terassin jatke, että sinne olisi yhtä helppoa ja mukavaa tulla,” Nalli sanoo.

_96B8451

Portaat johdattelevat alakerran ravintolaan.

 

_96B8394

Uusi ruuman ravintola baaritiskiltä katsottuna.

Armaadan alakerran sisustussuunnittelun teki Knabin suunnittelija Kati Lyytikäinen. Lyytikäinen on vastannut myös muun muassa Wanhan Makasiinin ja Big J´s:n sisustuksesta.
”Halusimme reilua ja tummaa tyyliä, joita oli käytetty myös drinkkibaari Big J`ssä. Kati löytyi, kun etsimme sen sisustajaa,” Nalli kertoo.

Lyytikäinen kertoo halunneensa luoda tilaan rouhean tunnelman. Paksut pöydät ja penkit ovat aitoa puuta, pystylaudoitus tuo suhteellisen matalaan ruumaan tilan tuntua ja korostaa laivan muotoja.
”Juhan kanssa kun suunnittelun alussa keskustelimme, oli tahtotilana tehdä jotakin poikkeavaa ja erilaista – kuitenkaan ruumatilan henkeä unohtamatta ja hävittämättä,” Lyytikäinen kertoo.

Paljon on hyödynnetty myös vanhaa.

”Esimerkiksi nahkaiset istuinpehmusteet on ommeltu vanhoista sohvista, joita ruuman ravintolassa aiemmin oli, samoin aiempia somisteita on hyödynnetty – mutta harkitusti, ei liikaa,” Lyytikäinen kertoo.

 

Ennen:

IMG_0485

Nyt:

_96B8388

 

Remontin yhteydessä Armaadan keulasta löydettiin runsaasti ketjuja ja koukkuja, jotka oli heitetty sinne painoksi. Nyt osa näistä painoista on löytänyt tiensä arkisempaan käyttöön ja koristeiksi bistron puolelle.

_96B8427

_96B8415

 

Sisustuksessa haluttiin säilyttää myös Armaadan alkuperäinen höyrykone vuodelta 1902. Se haluttiin pitää vanhalla paikallaan, joten nyt koneen ympäriltä löytyy tunnelmavalaistus.

_96B8378

 

_96B8343

Seiniä kiertävät lyhdyt olivat käytössä myös vanhassa ravintolassa. Harmaa-musta laudoitus tuo tilaan rytmiä. Pöydät ja penkit valmistettiin Armaadalle mittatilaustyönä.

Vaikka ravintolatoiminta saa nyt Armaadassa uutta potkua, on alakerrassa edelleen tarkoitus järjestää muun muassa Pilssivesirockia ja stand up -keikkoja.
”Sisustus on suunniteltu niin, että kalusteet voi siirtää helposti sivuun, kun tänne halutaan enemmän tilaa. Etuosan lounge taas toimii esiintymislavana,” Lyytikäinen kertoo.

Bistron päädyssä komeilee nyt jättiläismäinen vedos Armaadasta työn touhussa. Museolta ostetussa kuvassa komeilee siis S/S Suomen nimellä halkoja kuljettanut Armaada:

_96B8442

Bistron keula. Kuvassa S/S Suomi Saimaan kanavalla.

”Monet asiakkaat kyselevät Armaadan historiasta, joten nyt voi näyttää ihan kuvasta, että millaisessa käytössä tämä on aiemmin ollut,” Nalli sanoo.

_96B8447

Ruuman pyöreistä ikkunoista aukeaa maisema Saimaalle ja Ainonkadulle.

Armaadan historian suurin remontti alkaa olla nyt voiton puolella. Klassinen kysymys, eli miltä nyt tuntuu, Juha Nalli?
”Klassiseen kysymykseen klassinen vastaus: väsynyt, mutta onnellinen.”

Leave a Reply