Prinsessa Armaada lipui tänään telakalle historiansa suurimpaan remonttiin

_96b5447

Prinsessa Armaada ohittaa Halkosaarta matkalla kohti Kanavansuun telakkaa.

Kalamarkkinoiden pystyttäjät saivat hieraista tänään silmiään pariin kertaan, sillä Lappeenrannan kaupunginlahdelle lipui aikaisin aamulla tuttu laiva, joka ei ole liikahtanut paikaltaan yli kymmeneen vuoteen. Syksy on tunnetusti muutosten aikaa, ja nyt oli ravintolalaiva Prinsessa Armaadan aika lähteä kunnostettavaksi tulevia vuosia varten.

_96b5389

Hinaaja saapui paikalle aamuseitsemän aikaan.

_96b5404

Armaada kiinnitettiin puskuproomuun kuormaliinoilla ja köysillä.

 

_96b5398

Armaadan ”kippari”, ravintolalaivan omistaja Juha Nalli ehti hyppäämällä mukaan kyytiin.

 

Niinpä hinaaja otti 114-vuotiaan tervahöyryn rinnalleen ja lähti työntämään Armaadaa tutulta satamatorin kulmapaikaltaan kohti Kanavansuun telakkaa.

Säynävä-hinaaja puskuproomuineen oli saapunut satamaan aamuseitsemän aikaan. Armaada kiinnitettiin puskuproomuun isoilla kuormaliinoilla ja köysillä, laiva irroitettiin köysistään ja viimeisenä Armaadan kippari Juha Nalli loikkasi laivaan mukaan. Sitten alkoi hinaajan työntämä matka kohti telakkaa parin kolmen solmun nopeudella.

Armaadan lähtöä kerääntyi katsomaan joidenkin aamuvirkkujen joukko. Kännykkäkamerat tallensivat hidasta irtautumista laiturista.

_96b5417

Siitä se lähtee ja palaa joko myöhään syksyllä tai ensi keväänä.

_96b5427

_96b5442

_96b5447

Neljässä kuukaudessa uusi pohja ja ravintola

Armaada on vain ravintolakäytössä, eikä sitä voi ohjata itse. Suunnan ja vauhdin päätti siis Säynävä, jonka kyljessä Armaada lipui kohti telakkaa.
”Vaikka tyhjän maiseman on jo pari kertaa nähnyt, niin onhan tämä telakalle siirto taas jännittävä paikka, varsinkin kun kunnostustyöt ovat tällä kertaa tosi isot”, Nalli sanoo.

Telakalla on edessä iso projekti, sillä Prinsessa Armaadalle tehdään merkittävä kunnostustyö. Edellisen kerran telakalla käytiin 2005, sitä ennen 1996, mutta nyt remontti on uutta mittaluokkaa.
”Remontti on isoin koskaan Armaadalla tehty kunnostustyö. Tai no, ehkä se on isoin sitten Aurajokeen uppoamisen vuonna 1918, sen verran vedän takaisin”, Nalli naurahtaa.

_96b5505

_96b5512

_96b5540

Armaada työntöhinauksessa Lappeenrannan edustalla.

 

Laivan pohjan vesilinjan alapuoliset osat uusitaan ja ruumaan rakennetaan kokonaan uusi ruumaravintola. Myös keittiötiloja laajennetaan. Asiakkaille muutokset näkyvät muun muassa täysin uudistuneena ravintolana. Jos kunnostus etenee toivotusti, saapuu Armaada takaisin satamaan jo ennen jäitä, mutta voi olla, että sen paikka on tyhjillään kevääseen asti.
”Pohjatyöt ja pohjaremontti kestävät pari kuukautta, sen päälle sitten loppuremppa kutakuinkin toiset kaksi kuukautta, jos kaikki menee suunnitellusti.”

_96b5491

Uudistunut Armaada nähdään siis satamassa viimeistään keväällä, kun jäät ovat lähteneet Saimaasta.

 

Teksti ja kuvat: Arttu Muukkonen

Leave a Reply