Hito hyvä tuo Norppa-oluen Lappeenrantaan

norppa_artikkeli

Norppa-olut on suodattamaton Saimaa Pale Ale -tyylinen vaalea ja raikas olut.

Edit: Norppa-olutta saa tällä hetkellä seuraavista jälleenmyyntipisteistä: Lappeenrannan ja Imatran Prismat ja K-Citymarketit, ravintoloista Prinsessa Armaada ja Birra. Olutta on alkuunsa rajoitettu erä, joten suosittelemme toimimaan nopeasti.

Ilon hetki on koittanut Lappeenrannassa. Tästä päivästä alkaen on nimittäin saatavilla Norppa-olutta, joka on Hito hyvän tekemää ja Pyynikin käsityöläispanimon panemaa suodattamatonta käsityöläisolutta. Norppa on tyyliltään Saimaa Pale Alea, joka on läheisesti sukua American Pale Alelle. Oluemme on siis raikas, kesäisen kevyt ja hyvin humaloitu vaalea olut. Neljän eri humalan ja useiden maltaiden yhdistelmää on rikastettu myös kevyesti aidoilla Marianne-makeisilla!

Pyynikin käsityöläispanimo on tunnettu pienpanimo Tampereelta. Heidän toimintatapansa ovat reippaat, rehelliset ja laadusta tarkat, joten on selvää, että hakeuduimme pyynikkiläisten kumppaneiksi. Hito hyvä on myös sitoutunut Pyynikin panimon toimintaan pitkällä aikavälillä: olemme nykyään panimon osakkaita suurella yhden osakkeen osuudella.

Olutta on alkuun rajoitettu erä myynnissä Prinsessa Armaadalla, Birrassa sekä hyvin varustetuissa ruokakaupoissa: Lappeenrannassa olutta voi ostaa Prismasta ja K-Citymarketista, Imatralta myös Prismasta ja K-Citymarketista.

 

Norppa-oluen paneminen on ollut pitkä ja hauska seikkailu

Entä miten tällainen olut oikein tehdään? Norppa-olut on ollut pitkään yksi haaveemme, mutta sopivan yhteistyökumppanin löytyminen on vienyt aikaa. Jo vuosi sitten selvittelimme paikallisten ravintoloiden kiinnostusta hito hyvää olutta kohtaan. Kun kuulimme, että kiinnostusta voisi olla, aloimme etsiä panimoa, joka jakaa samanlaisen arvopohjan kanssamme.

Löysimme Tampereelta Pyynikin käsityöläispanimon, jonka oluita on palkittu useaan otteeseen eri olutfestivaaleilla. Niinpä edessä oli vierailukäynti Pirkanmaan peikkojen luona.

helmikuu_vierailu_96B9663

Tutustumiskäynnille veimme mukanamme Hito hyviä tuotteita. Tässä panimon perustajaosakas ja panimomestari Tuomas Pere vastaanottaa Hienostosinappia, jota hänelle esittele Hito hyvän taiteellinen johtaja Samu Koskinen.

 

vierailu_helmi_96B9648

Helmikuussa aurinko jo paistoi lämpimästi panimon kokoustiloihin.

 

vierailu_helmikuu_96B9624

Pyynikin käsityöläispanimon pullotushuoneessa näimme myös oman oluemme pullon muodon. Odotukset nousivat jo nyt korkealle.

 

Ennen panemista määrittelimme oluen maun ja tyylin. Halusimme tehdä raikkaan, kepeän ja miellyttävän kesäoluen, joka uppoaa mukavasti niin iltapäivän terassilla kuin myöhemmin illalla nuotion äärellä nautiskeltuna. Hito hyvän taiteellinen johtaja Samu Koskinen on intohimoinen olutharrastaja, joten hän johti oluen maun rakentamista. Kalifornialaiset humalalajikkeet tuovat kesäisen tunnelman ja miellyttävän jälkimaun tähän käsityöläistuotteeseen. Inspiraatiota haimme ja saimme Pyynikin käsityöläispanimon laajasta valikoimasta.

 

Panohommiin toukokuussa

Ensimmäistä erää Norppa SPA:ta ryhdyttiin panemaan toukokuussa. Oluen paneminen on kiinnostavaa työtä, ja olimme tietysti mukana toiminnassa parhaiden taitojemme mukaan. Prosessi itsessään on pitkä ja vaatii asiantuntemusta.

Tiivistettynä olutta valmistetaan lisäämällä keitettyyn veteen ainesosia. Sitten mäskäyksen, pumppaamisen, vierteen erottelun ja monien muiden työvaiheiden jälkeen olut siirretään käymään käymisastiaan. Sitten olut pullotetaan. Norppa-olutta valmistettiin huolella ja hellyydellä – panemisesta kaupan hyllylle kuluu aikaa noin kuukausi.

panimo_mallassakki_96B9613

Mallasta käytetään säkeittäin. Työmiehinä Tuomas Pere ja Samu Koskinen.

 

panimo_kauhominen_96B7971

Samu Koskinen lisää mallasta mäskikattilaan.

 

panimo_testi1_96B7950

Vierteen tarkastelua.

 

panimo_testi2_96B7954

Vierrettä maistetaan.

 

panimo_testi_96B7957

Taiteellinen johtaja Samu Koskinen toteaa jo vierteen maistuvan suunnitellulta. Hyvää on! Pyynikin käsityöläispanimon oikea asiantuntija ”Mäksä” taustalla hyväksyy Samun testausmetodit.

 

Marianne-makeiset tuovat häivähdyksen minttua Norppa-olueeseen. Niitä saimme lisätä vierteen sekaan omin pikku kätösin. Kas näin:

panimo_marianne

Sinne humpsahtivat Mariannet!

 

Kun olut on käynyt ja kypsynyt käymisastiassa oikein vahvuiseksi ja luonteiseksi, on pullotuksen aika. Norppa-olut pullotetaan käsin kolme pulloa kerrallaan. Etiketit liimataan yksi kerrallaan – kylläkin koneen avulla.

Sitten Norppa on valmis maailmalle! Hito hyvä lahjoittaa viisi prosenttia Norppa-oluen tuotosta Suomen Luonnonsuojeluliitolle.

panimo_pullotus

Norppa-olut on pantu, nyt pullotetaan!

 

 

Sinisävyinen notkea Norppa näyttää Hito hyvältä

norppa_kuva

Norppa-oluen etiketin designin on tehnyt Samu Koskinen.

Norppa-oluen etiketin ja designin on suunnitellut Hito hyvän palkittu taiteellinen johtaja Samu Koskinen. Koskinen inspiroitui erityisesti norpan kauniista muodoista.
”Saimaannorppahan on kaunis eläin. Norpassa on pyöreitä muotoja, ei juurikaan teräviä kulmia. Etiketissä norppa on samanlaisessa asennossa kuin Hito hyvän villimies ja -nainen. Lisäksi halusimme korostaa norpan kauneutta missikisoista tutulla nauhalla, joka kiertää norppaa.”

Sininen värimaailma viittaa tietysti Saimaan sinisiin selkiin. Värimaailma on hillitty ja liikkuu sinisen eri sävyissä.
”Norppa erottuu muista oluista muun muassa värimaailman vuoksi. Monesti olueiden värit haetaan viljasta ja kullasta, mutta halusimme tähän lähempää Saimaata löytyvät sävyt.”

Hito hyvän norppa on tyyliltään pelkistetty, mutta iloinen – sen näkee myös norpan ilmeestä, jossa on vieno hymynkare.
”Norppa myös vilkuttaa, koska oluesta saattaa tulla vähän veikeä olo”, Koskinen naurahtaa.

Tarkkaisilmäiset graafisen suunnittelun ystävät saattavat bongata etiketistä myös sukellusveneitä sekä muikunruotoja.
”Norppa on iloinen myös siksi, että se on herkutellut juuri muikuilla. Muikut ovat norppien lempiruokaa.”

Etiketissä norpan pää on vaaleampi kuin muu ruumis. Se johtuu Koskisen mukaan divine light -valosta, joka kajastaa suoraan yläpuolelta norppaa kohti.
”Kesäaurinko valaisee norpan suoraan yläpuolelta. Norppa vilkuttaa siis katsojalle kutakuinkin keskipäivän aikaan.”

 

 

Bongaa norppa – kesäkauden avajaiset perjantaina 5. kesäkuuta Armaadalla, tervetuloa!

bongaanorppa_96B8462

Hito hyvän toimitusjohtaja Arttu Muukkonen, Norppa-olut ja taiteellinen johtaja Samu Koskinen päiväkävelyllä.

Hito hyvä järjestää jo perinteiset kesäkauden avajaiset Prinsessa Armaadan kannella perjantaina 5.6. kello 18-21. Sitä ennen saatat kohdata kaksi norppainbongaajaa muun muassa Imatran ja Lappeenrannan kaupoissa sekä Birrassa.

Tervetuloa juhlistamaan kesäkauden avausta kanssamme!

 

Comments are closed.