Hito hyvä tuo maailmaan Kuutti-limonadit, Norppa-omenasiiderin ja Greippi-IPA:n!

hitohyva_kuuttituoteperhe

Norppaperhe köllöttelemässä Myllysaaren rannassa toukokuun viimeisinä päivinä. Kuva: Arttu Muukkonen / Kuvankäsittely: Samu Koskinen

Hito hyvä riemastuttaa jälleen uusilla Norppa-juomilla. Viime kesänä suorastaan hurmiolliseen menestykseen noussut Norppa Pale Ale saa rinnalleen kavereita, kun tänään perjantaina kauppojen ja ravintoloiden hyllyille pärskähtävät Norppa Greippi-IPA, Norppa Omenasiideri sekä kovasti toivotut Kuutti-limonadit lasten makuun.

Greippi-IPA on nimensä mukaisesti kesäisen raikas uutuusolut, omenasiideri taas puolikuiva brittityylinen maukas siideri. Kuutti-limonadit tulevat kaksosina: aarrevadelma ja surffiomena sopivat jokaiseen suuhun!

Siiderin ja Kuutti-limonadit ovat paikallista tuotantoa – ne saapuvat Kaskein Marjan kattiloista Lappeenrannasta. Oluet Hito hyvälle on valmistanut jyväskyläläinen käsityöläispanimo Panimoyhtiö Hiisi.

Hito hyvä jatkaa hyvän tekemistä myös uusilla Norppa-juomilla: lahjoitamme viisi prosenttia kaikkien juomiemme tuotosta Suomen luonnonsuojeluliitolle saimaannorpan suojeluun.

(Jälleenmyyntipisteiden lista löytyy aivan artikkelin alaosasta)

 

Omenasiideriä suoraan Lappeenrannasta

tahystys_96B0072

Kaskein Marjan sekoitusastioiden äärellä norppia tähystävät tuotantopäällikkö Eeva Kurkinen ja Hito hyvän siiderisimasuu Samu Koskinen.

Alusta alkaen Hito hyvä on halunnut toimia oman paikkakunnan ammattilaisten kanssa. Niinpä hitohyväläiset hihkuivat onnesta, kun Kaskein Marja lähti tekemään Norppa Omenasiideriä ja ihastuttavia Kuutti-limonadeja Hito hyvälle. Luumäeltä ponnistava Kaskein Marja on vastikään muuttanut Lappeenrantaan vanhan Karjaportin tiloihin Selkäharjuun, ja siellä valmistuvat myös Norppa Omenasiideri, Kuutti Aarrevadelma sekä Kuutti Surffiomena.

Jotkut Hito hyvän valokuvat saattavat joskus näyttää hieman photoshopatuilta, mutta tässä on aitoa kuvaa parhaimmillaan. Kuvassa Kaskein Marjana linjastolla liikkuu ihka ensimmäinen pullotettu, etiketöity ja korkitettu Norppa Omenasiideri. Voi pojat!

Jotkut Hito hyvän valokuvat saattavat joskus näyttää hieman photoshopatuilta, mutta tässä on aitoa kuvaa parhaimmillaan. Kuvassa Kaskein Marjana linjastolla liikkuu ihka ensimmäinen pullotettu, etiketöity ja korkitettu Norppa Omenasiideri. Voi pojat!

Omenasiiderin ihastuttava vihersävyinen pullo on täytetty puolikuivalla brittiläistyylisellä omenajuomalla. Omenasiideri on valmistettu aidosta eteläkarjalaisesta omenasta mäskikäymällä. Se tarkoittaa sitä, että omenat heitetään käymisastiaan, päälle hiivaa ja sokeria, ja sitten käydään. Kun käymistä on tapahtunut riittävästi, siivilöidään juoma parempaan talteen, sekoitetaan veteen ja haluttuihin ainesosiin ja tadaa, siideri on mutkat suoraksi vetäen valmista pullotettavaksi.

”Siiderissä pitää olla sellaista englantilaista maaseutumaista makua, omenan täytyy tuntua ikenissä asti. Norppa omenasiideri on erittäin sivistynyttä ja herkullista. Jos juon siideriä, juon vain Norppa Omenasiideriä”, Hito hyvän johtava juoma-asiantuntija Samu Koskinen linjaa.

lo_norppa_siideri

Norppa Omenasiid

Artesaanisiiderit ovat maailmalla ylipäänsä nousussa, ja keinotekoiset aromit ovat saaneet väistyä luonnollisten ainesosien tieltä. Olutfestivaaleilla monilla panimoilla näkee myös siiderituotelinjastoja, joten myös Norppa Omenasiiderin voi todeta olevan aivan terassitrendien kärjessä, festivaalijohtaja Koskinen jatkaa.

 

Lapsille oma odotettu tuotesarja: Kuutti-limonadit

Hito hyvän Samu Koskinen ja Kaskein Marjan Eeva Kutvonen.

Hito hyvän Samu Koskinen ja Kaskein Marjan Eeva Kurkinen Kaskein Marjan upeissa tuotantotiloissa Selkäharjussa.

Hito hyvä ja Suomen luonnonsuojeluliitto lanseeraavat Kuutti-limonadit. Kahden maun, aarrevadelman ja surffiomenan, takana on SLL:n saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiaisen kiehtovat tiedot norppien ja kuuttien elämästä.
”Kaarina kertoo aina kaikista oudoimmat ja kiinnostavimmat norppiin liittyvät jutut. Näistä jännittävistä tarinoista ovat saaneet myös nämä maut alkunsa. Kuutit ovat uteliaita eläimiä ja ne tutkivat kiinnostuneita kaikkea järven pohjaan joutunutta esineistöä. Surffaaminen taas liittyy veneiden peräaaltojen mukana liukumiseen, jota norpat kuulemma myös saattavat harrastaa”, valottaa Hito hyvän makeiden juomien ystävä Arttu Muukkonen.

Kuutti-limonadit tulevat Kaskein Marjalta. Limonadeissa on käytetty pohjana aitoa vadelmamehua ja omenamehua. Myös lisätyt aromit on valmistettu aidoista marjoista ja hedelmistä.

 

tarkistus_96B0033

Kaskein Marjan tuotantopäällikkö Eeva Kurkinen esittelee Hito hyvän taiteelliselle johtajalle Samu Koskiselle Kuutti-limonadien linjastoa.

Makeutuksena käytetään hieman tavallista vähemmän sokeria, joten limonadit maistuvat myös aikuisille kesähelteisinä Myllysaaren auringonottopäivinä. Kaskein Marjalla kehitetyt limonadien maut etsitään pienillä koe-erillä, kertoo tuotantopäällikkö Eeva Kurkinen.
– Uusia makuja haetaan ihan parin litran testierillä. Jokainen erä hiilihapotetaan ja sitten valmistunut juoma testataan aistinvaraisesti, eli haistellaan ja maistellaan. Hiilihapotus vahvistaa makuja, joten on aina jännittävää nähdä, miten juoma kehittyy prosessin aikana”, Kurkinen kuvailee työvaiheita.

Hito hyvä luottaa Kaskein Marjaan, sillä Kaskein Marjan tietotaito luonnonvaraisista marjoista on verratonta ja ekologisuus yksi tärkeimmistä arvoista. Esimerkiksi Kuuttien ja Norpan valmistukseen käytetty sähkö on Lappeenrannan Energian ekosähköä. Kyllä kelpaa!

lo_kuuttilimonadi_aarrevadelma

Kuutti Aarrevadelma lepäilee vadelmien keskellä. Kuva: Arttu Muukkonen

 

lo_kuuttilimonadi_surffiomena

Kuutti Surffiomena lepäilee omenoiden keskellä. Kuva: Arttu Muukkonen

 

Norppia ja Kuutteja voi bongata useista myyntipisteistä. Eräs jännittävimmistä paikoista on ravintola Wanhan Makasiinin kesän lastenmenu, josta löytyy muun muassa väritettäviä Kuutteja sekä lapsille että värityshenkisille aikuisille.
”Kuutti-hahmot olivat tosi hauskat ja humoristiset, joten niiden pohjalle oli mukava suunnitella menua lapsille. Myös luonnonsuojeluteema on hyvä, ja ylipäänsä on hienoa, että suunnitellaan myös lapsille tuotteita aikuisille suunnattujen alkoholituotteiden lisäksi”, kertoo Wanhan Makasiinin ravintola- ja keittiötoimenjohtaja Mikko Kinnari.

lahetys_96B0002

Kuutit ovat valmiina lähtemään maailmalle! Hito hyvän Samu Koskinen myös.

Kesäisen kuuma olut-uutuus – Norppa Greippi-IPA

greippi_hitohyva

Johtava olut-asiantuntija Samu Koskinen greippeineen Panimoyhtiö Hiisin tiloissa. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Greippi-IPA on kesäisen raikas ja herkullinen uutuusolut. Indian pale ale -juomatyyppiä edustava oranssinen norppa hehkuu hedelmäisenä niin terasseilla kuin kauppojen hyllyillä. Oluen on valmistanut Suomen innovatiivisimpiin ja kovimpiin nouseviin panimoihin lukeutuva Panimoyhtiö Hiisi. Jyväskyläläispanimo oli saman tien mukana suunnittelemassa uutta raikasta Norppaa.

Hito hyvän johtava olutasiantuntija ja taiteellinen johtaja Samu Koskinen suorastaan tärisee innosta, kun hänelle antaa haastattelunauhurin suun eteen.
”Voi pojat! Kyllähän niin sanotusti norppa aloi nousta pintaan, kun keksimme korostaa sitruksisten humalalajikkeiden makua lisäämällä uutuusolueeseen aitoa greippiä! Siellä on greipin kuorta ja greippipyrettä, eli tässä ei millään tiivisteillä pelata, vaan aidoilla ainesosilla.”

lo_norppa_greippiipa

Norppa Greippi-IPA Myllysaaren rannalla. Kuva: Arttu Muukkonen

Viime kesän jälkeen Koskinen on matkustellut ympäri maailman tutustumassa pienpanimoiden maailmaan ja olutfestivaalien uusiin tuuliin. Siellä hän havaitsi, että kansainväliset trendit ohjaavat sekoittamaan olueeseen marjojen ja hedelmien makua. Erityisesti sitrushedelmät ovat suosittuja ainesosa, sillä ne korostavat humalien makuja.

Oli siis selvää, että myös Lappeenrannassa, tässä kansainvälisessä suurkaupungissa, on otettava nämä näkymät huomioon. Vakava tutustuminen oli lähellä viedä miehen runsaudenpulan partaalle. Kaikkia uutuusoluita ei vain ehdi maistaa.
”Vielä 2000-luvun alussa käsityöläispanimokulttuurin kehdossa, Yhdysvalloissa, oli alle 50 pienpanimoa, nyt niitä oli jo 4200. Vaikka kuinka yritin itärannikon retkelläni osallistua jokaisen pienpanimon tasting-tilaisuuteen, en pystynyt analysoimaan kuin alle sata uutuutta viikossa.”

 

tahystys_hiisi

Panimoyhtiö Hiisin Mikko Mäkelä tähystää yhdessä Hito hyvän johtavan olut-asiantuntija Samu Koskisen kanssa uusia Norppia. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Panimoiden, festivaalien ja tastingien jälkeen Koskinen on vakuuttunut, että Norppa Greippi-IPA sopii niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin oluen ystävälle.
”Käytimme Greippi-IPA:ssa humalina Cascadea ja Citraa. Ne ovat suosittuja ja yleisesti käytettyjä humalalajikkeita laadukkaissa apoissa ja ipoissa. Mallaspohjaan on haettu pehmeyttä karamellimaltaalla. Pehmeän rungon vastikkeeksi hieman kirpeät humalat sopivat hienosti. Kokonaisuudessaan tämä on helposti lähestyttävä kesäolut.”

Kaikessa raikkaudessaan Greippi-IPA sopii hyvin myös siiderin ja lonkeron ystäville. Ruokasuosituksiksi chef Koskinen heittää mausteiset ruoka-annokset.
”Ipat sopivat grilliruoan ja suolaisen ruoan kaveriksi. Kovasti maustettu ruoka helposti jyrää oluen, mutta ipa oikeastaan vahvistaa ruoan mausteisuutta.”

oluet_hiisi

India Pale Ale ja American Pale Ale rinnakkain. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Tänä vuonna Hito hyvä tukeutui oluttuotannossa jyväskyläläistä Panimoyhtiö Hiisiä. Hiisi on laadukas käsityöläispanimo ja tunnettu rohkeasta panemisestaan. Heidän mottonsa on ”Oluen puolesta, tylsyyttä vastaan”, joten Hito hyvän kanssa räpylän yhteen lyöminen oli suorastaan luonteva teko.

Greippi-IPA:a Hiisin toinen perustaja Tatu Hiitola avaa seuraavasti:
”Vaalea, mallasrungoltaan simppelihkö pale ale, jossa pääpaino on humalan aromipuolessa ja sen yhteispelissä greipin kanssa. Eli paljon raikasta, hedelmäistä sitruksisuutta molemmista. Oikeen kunnon kesäjuoma, siis.”

Suosittu sinisävyinen Norppa Pale Ale sai uutta potkua

lo_norppa_paleale

Norppa Pale Ale Myllysaaren rannalla lepokivellään paistattelemassa. Kuva: Arttu Muukkonen

Myös viime vuoden jenkkihenkinen Norppa Pale Ale säilyy valikoimissa. Raikas kesäjuoma välkehtii sinisessä etiketissään jo toista vuotta peräkkäin. Maku on raikas kuin alkukesän järvivesi, maussa häivähdys aitoa Marianne-karkkia, jota on saatettu heittää keitoksen sekaan. Pale Alen makua on kehitetty hieman ryhdikkäämpään suuntaan lisäämällä Azacca-humalaa viimevuotiseen reseptiin.
”Pale Ale oli niin suosittu, että sitä erityisesti toivottiin myös tälle vuodelle, joten nostimme sinikylkisen valikoimaamme”, Koskinen kertoo.

Norppa Pale Ale sai kokea osansa Yhdysvaltojen länsirannikkoa vaivanneesta kuivuudesta. Jopa yli 97 prosenttia jenkkien humalatuotannosta syntyy Yhdysvaltojen luoteisosissa. Kuivuuden ja kovan kysynnän vuoksi aiemmin Norppa Pale Alessa käytetty Amarillo-humala vaihdettiin Azaccaksi ja samalla reseptiin lisättiin hieman vehnämallasta.
”Halusimme pitää maun samana kuin viime vuonna, mutta tehdä siitä silti vieläkin maistuvampaa. Onnistuimme uudessa keitossa oikein hyvin”, Koskinen sanoo huuliaan lipoen.

 

hiisi_panimoa

Johtava olut-asiantuntija aivan maltaissa. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Oluita, siideriä ja limonadeja myyvät perjantaista 3. kesäkuuta aamusta tai iltapäivästä alkaen seuraavat jälleenmyyjät:

Laivaravintola Prinsessa Armaada
Suvi-Saimaa
M/S Camilla
Birra
Wanha Makasiini
Old Cock
Lucky Monkeys
Lappeenrannan Kasino

K-Supermarket Lehmus
K-Supermarket IsoKristiina
K-Citymarket Lappeenranta
Prisma Lappeenranta
Prisma Imatra
S-Market Pallo
S-Market Sammonlahti
Rosso Imatra
Kahvila Majurska
Hiekkalinna (11.6. alkaen)
Satama-Sanni
Cafe Centre
Konditoria Aleksanteri
Punnitse&Säästä Lappeenranta
Kahvikioski Tarja

Leave a Reply