Hito hyvän kesäinen Matruusi-sinappi on varsin herkullinen tuliainen ja makkaran kaveri, mutta se toimii erinomaisesti myös ruoanlaitossa. Linnoituksen liepeillä Saimaan rannassa sijaitsevan ravintola Wanhan makasiinin ravintoloitsija Jani Hiltunen inspiroitui Hito hyvän pyynnöstä luomaan kokonaisen kahden päivän ruokalajilistan Matruusi-sinapista.
Kokenut ravintola-alan ammattilainen yllättyi Matruusi monipuolisuudesta.
”Chilisyys teki siitä monikäyttöisen. Sinappi on myös hieman makea, joten ruoat eivät kaivanneet kovin paljon lisämakeutta. Hapokkuutta toin useisiin annoksiin limellä.”
Ruokalistan perustana ovat sesongin tuoreet raaka-aineet ja laadukkaat grillituotteet. Hiltusen ajatuksena oli luoda reseptejä, joita voi hyödyntää niin kesämökillä kuin veneellä tai jopa festariteltan absidissa – helppoja, herkullisia ja monikäyttöisiä. Siten kertakypsennyksellä sai aineksia useampaan lajiin.
Vaikka chilinen sinappi taipui moneen, jäi jälkiruoka tekemättä.
”Mietin sitä paljon, mutta jotenkin se ei lähtenyt rullaamaan. Suklaakakku sinapilla ei vain kuulosta hyvältä,” Hiltunen naurahtaa.
Chilisinappi toimii jo pieninä annoksina, ja Hiltunen neuvookin käyttämään omaa harkintaa määrien kanssa.
”Joku tulisesta pitävä voi pistää muutaman ruokalusikallisen sinappia, kun vähän kevyemmästä lämmöstä pitävä heittää yhden lusikallisen.”
Koska kaikilla ei ole venettä tai kesämökkiä, etsimme Lappeenrannan keskustasta ja sen liepeiltä mukavia ja kaunistunnelmaisia piknik-paikkoja, joihin voi vilttinsä levähdyttää ja virkistäytyä kesäisessä säässä samalla herkullisia hito hyvillä resepteillä tehtyjä ruokia nautiskellen.
1. Kapteenin aamunavaus
1/2 prk hyviä kuorittuja säilyketomaatteja ilman kantoja
1 valkosipulinkynsi murskattuna
Noin 10 cm tuoretta kurkkua kuutioituna
1 punainen paprika ilman siemeniä ja kantaa kuutioituna
1 limen mehu
1 rkl Matruusi-sinappia
4cl vaaleaa rommia
Suolaa maun mukaan
Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja sekoita kunnes tasaista. Jos liian paksua, voit ohentaa tomaattimehulla. Tarkista suola. Tarjoa hyvin, siis Hiton Hyvin kylmennettynä.
Kokin kommentti:
”Tätä keittoa voi tarjoilla myös ilman rommia, maku on yhtä herkullinen. Sinänsä mikä tahansa kirkas alkoholi sopii tähän, jos rommit ovat sattuneet loppumaan.”
Piknik-paikka nro 1
2. Hito Hyvä kesäsalaatti
Endiivi, sydänsalaatti tai jokin muu vastaava
150 g fetajuustoa
2 dl mansikoita pilkottuna
Tuoretta basilikaa
Tuoretta minttua
Paahdettuja ja suolattuja siemeniä
1-2tl hunajaa
2 rkl Hito Hyvää dressingiä (Ks. ohje alta)
Leikkaa endiivistä/salaateista kanta pois ja ota lehdet erilleen. Huuhtele tarvittaessa. Levittele endiivit/salaatit tarjoiluvadille. Murenna feta lehdille. Levittele mansikat ja siemenet salaatille.
Laita hunajaa ohuena nauhana salaatin päälle. Kaada dressing ohuena nauhana salaatin päälle. Ripottele vielä muutamia mintun ja basilikan lehtiä salaatille, seka? heitä pari pyöräytystä pippuria ja ripsaus sormisuolaa.
Hito Hyvä Salaattidressing
2 rkl Matruusi-sinappia
1/2 limen mehu
Suolaa ja pippuria
Kylma?puristettua rypsiöljyä
Sekoita sinappi, limen mehu, suola ja pippuri. Valuta öljyä ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, kunnes kastikkeen koostumus on sopiva.
Kokin kommentti:
”Mansikka ja feta ovat ehkä yllättävä, mutta erinomainen kombo. Kannattaa kokeilla!”
Piknik-paikka numero 2:
3. Amerikan-tädin Hito Hyvä perunasalaatti
300 g uuden sadon perunoita
60 g kevätsipulia
2 keitettyä kananmunaa
1 maustekurkku
Noin 10 cm tuorekurkkua, kuorittuna ja ilman siemeniä
1/4 dl kapriksia
Kastike:
1/2 prk ranskankermaa
1 limen mehu
1-2 rkl Matruusisinappia
(Suolaa)
Valmista ensin kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään, ja laita kylmään tasaantumaan.
Laita perunat kiehumaan.
Kuutioi sillä välin maustekurkku sekä tuorekurkku ja hienonna sipuli.
Sekoita kurkut, sipuli ja kaprikset keskenään.
Kuori ja lohko munat.
Valuta kypsät perunat ja anna hetki jäähtyä. Paloittele perunat vielä kun ne ovat lämpöisiä. Tarkista kastikkeen maut, lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita kastike lämpimien perunoiden joukkoon ja laita kokonaisuus jäähtymään.
Grillaa makkarat salaatin jäähtyessä. Laita perunat tarjoilukulhoon, lusikoi päälle kurkku-sipuli-kapris-seos ja asettele munat nätisti.
Tarjoa grillattujen makkaroiden kera, jotka on hunnutettu Matruusilla.
Kokin kommentti:
”Perunasalaatissa Matruusin lämpö tulee viipyilevänä. Uusia perunoita voi keittää reilusti, jotta niitä voi käyttää seuraavassa ruokalajissa.”
Piknik-paikka numero 3:
4. Hito hyvä spydäri
300 g kypsiä perunoita
100 g sipulia
1 rkl voita
Valikoima jääkaappiin jääneitä makkaroita ja nakkeja (n. 300 g)
3 rkl ranskankermaa
2 tl Matruusi-sinappia
Suolaa ja pippuria
Lisa?ksi maustekurkkuveneitä ja säilykepunajuuria
Paistettu kananmuna
Hienonna sipuli ja paloittele perunat ja makkarat. Ruskista perunat ja makkarat voissa ja lisää sipulit kuullottumaan. Juuri ennen tarjoilua sekoita joukkoon sinappi ja ranskankerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile maustekurkun, punajuurien ja paistetun kananmunan kera.
Kokin kommentti:
”Voit korvata makkaran esimerkiksi porkkanaviipaleilla ja paprikapaloilla, jolloin saat pyttipannusta herkullisen kasvisversion.”
Piknik-paikka nro 4:
5. Matruusin paketoitu kalansaalis
Noin 360 g lohta ruodottomana (nahka saa olla)
Pussillinen pakastevihanneksia (sulana)
300g tuorejuustoa (maustamatonta)
2-4 rkl Matruusisinappia
1 limen mehu
suolaa
pippuria
Leivinpaperia ja foliota
Leikkaa paperista kaksi noin 20cm x 20cm palaa ja foliosta muutaman sentin isommat neliöt. Aseta foliot pöydälle. Kastele leivinpaperit märiksi ja aseta folioiden päälle. Jaa vihannekset paperien keskelle. Ripottele hieman suolaa ja pippuria. Sekoita tuorejuusto, sinappi ja limemehu keskenään. Tarkista maku. Lisa?a? tarvittaessa suolaa ja pippuria tai halutessasi sinappia. Lusikoi tuorejuusto tasaisesti kasvisten päälle.
Suolaa ja pippuroi myo?s lohi ja leikkaa se kahdeksi annospalaksi. Aseta kalat nahkapuoli ylöspa?in koko komeuden pa?a?lle. Taita foliosta vastakkaiset kulmat toisiaan kohden, niin että se muodostaa nyytin. Nipistä hyvin kiinni. Laita kuumaan grilliin noin 20 minuutiksi.
Avaa nyytti ja herkuttele. Muista varoa kuumaa höyryä, kun avaat nyytin.
Kokin kommentti:
”Hiiligrilli vaatii yllättävän paljon aikaa. Yleensä sen hehku ja lämpö on parhaimmillaan silloin, kun nopeasti käristetyt makkarat on jo syöty. Malttia siis grillin lämmitykseen.”
Piknik-paikka numero 5:
Tadaa, vitospaikkaa ei vielä ole! Järjestämme lukijakilpailun, jonka palkintona on yksi purkki Hito hyvää Matruusi-chilisinappia ja aito Hito hyvä -kangaskassi!
Ehdota hyvää piknik-paikkaa joko:
– kirjoittamalle se alle kommenttikenttään
– lähettämällä kuvan arttu at hitohyva.fi -osoitteeseen
– lisäämällä kuva Instagramiin hashtagilla #hitohyvapiknik
– kirjoita paikka tai lähetä kuva tämän artikkelin Fb-statukseen kommenttina
Paljastamme parhaan ehdotuksen ja palkinnon voittajan maanantaina 21.7.!
Muistathan, että Hito hyvä -tuotteita on myytävänä Hiekkalinnalla, Pusukioskilla sekä verkkokaupassamme. Tervetuloa hankkimaan lappeenrantalaisia tuotteita!