Tervetuloa Hito hyvään luontoleffapäivään Kino-Aulaan! Ohjelmassa Norpanbongausta, Metsän tarina ja Järven tarina

20160424_hitohyva_luontoleffat_facebook_ad_1200x630

 

Haluatko nähdä suorastaan kulttimaineeseen nousseen Hito hyvän Norpanbongaus-dokumenttielokuvan? Entä ovatko myös kotimaiset upeat luontodokumentit Metsän tarina ja Järven tarina vielä katsomatta?

Nyt on mahdollisuus nähdä vaikka jokainen leffa samalla kertaa, kun Hito hyvä ja Elokuva Luotola Oy järjestävät yhteistyössä Hito hyvän Luontoleffapäivän elokuvateatteri Kino-Aulassa sunnuntaina 24. huhtikuuta kello 12.00 alkaen.

Kino-Aulaan nousee myös pieni pop up -näyttely saimaannorpista, paikalla on norppa-asiantuntija vastailemassa kysymyksiin ja Järven tarinasta nähdään ekstramateriaalia elokuvan lopuksi.

 

Ohjelma näyttää tällä hetkellä seuraavalta:

Kello 12.00 Metsän tarina

Kello 13.30 Norpanbongaus-dokumentti sekä norppa-asiantuntija Kaarina Tiainen Suomen luonnonsuojeluliitosta vastaamassa norppa-aiheisiin kysymyksiin

Kello 14.45 Järven tarina + 15 min Making of -lisämateriaalia elokuvasta

 

Norpanbongaus-dokumentti ensinäytöksessä elokuvateatterissa

aapro_koskinen_muukkonen

Norpanbongaus-dokumentin kuvaaja ja ohjaaja Lauri Aapro, toinen norpanbongaaja Arttu Muukkonen sekä ensimmäinen norpanbongaaja Samu Koskinen.

Hito hyvän viime kesänä tekemä Norpanbongaus-dokumentti sai ensi-iltansa ja tähän asti ainoan näytöksensä viime elokuussa Kehruuhuoneen edustalla järjestetyssä ulkoilmaelokuvateatterinäytöksessä. Sen jälkeen olemme saaneet useita kyselyitä dokumentin uusintanäytöksessä. Nyt kun kevät alkaa paistaa, oli korkea aika tuoda tämä Lauri Aapron upeaa Saimaa-kuvastoa esittelevä teos kaiken kansan nähtävälle.

Dokumentissa innokas norppabongari Samu Koskinen vie venekunnan mukanaan bongaamaan norppia. Koskinen on silminnähden innoissaan elokuvateatterinäytöksestä. Koskinen on tavattavissa elokuvateatterissa näytöspäivänä. Otimme pienen haastattelun bongarin kanssa.

Samu, miltä nyt tuntuu? Onko tämä näytös unelmien täyttymys?
”Kyllä on, nyt oikein jännittää ja kihelmöi! Syksyllä näytöksiä oli vain yksi, ja sen jälkeen on tullut jatkuvasti kyselyitä uusista näytöksistä. Dokumentin tekemisestä on kulunut myös riittävästä aikaa ja nyt voi katsoa itsekin teoksen uusin silmin.”

 

Miksi ihmisten kannattaisi tulla katsomaan tällaista dokumenttia leffateatteriin?
” Monestakin syystä. Dokumentti on visuaalisesti upeaa katsottavaa ja kauniit maisemat Saimaalta sopivat tulevan kesän odotteluun. Lauri Aapron kuvaama materiaali hivelee silmiä samalla kun J. Kiesin musiikki soi hyvällä äänentoistolla. Voin myös luvata monet naurut koomisista näyttelysuorituksista. Aivan varmasti!”

bongaus_koskinen3

Norppabongari Samu Koskinen dokumenttielokuvassa Norpanbongaus.

bongaus_koskinen2

Norppabongari Samu Koskinen tähyilee horisonttiin dokumenttielokuvassa Norpanbongaus.

bongaus_koskinen

Norppabongari Samu Koskinen tekee jotain hyvin erikoista dokumenttielokuvassa Norpanbongaus.

Miten olet talven aikana valmistautunut tulevaan norpanbongauskauteen?
”Norpanbongausta on harjoiteltu erilaisilla kiikariliikkeillä ja bongauksessa hyväksi havaitulla refleksiharjoittelulla. Tulevana kesänä olisi tarkoitus siis bongailla vieläkin kovemmin!”

 

Dokumentin jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentteja saimaannorppa-asiantuntijalle. Se et ole kuitenkaan sinä, vaan henkilö nimeltä Kaarina Tiainen. Mistä on kyse?
”Tosiaan, dokumentissa vilahtaa myös saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen, joka on toiminut jatkuvana konsulttinamme aina, kun tarvitsemme ammattimaista tietoa norpista. Koska elokuvassa saattaa ilmetä hyvinkin erikoisen yksityiskohtaista tietoa norpista, on Kaarina on valmiudessa antamaan lisävalaisua näihin asioihin sekä vastaamaan myös kaikkiin muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin heti näytöksen jälkeen.”

Entä mitä kuuluu Hito hyvälle näin keväällä? Onko kesäksi luvassa jotain uutta? Mitä?
”Kevät tulee olemaan täynnä iloisia yllätyksiä. Voidaan ainakin jo vinkata, että tulossa on maistuvia uutuuksia moneen makuun. Kannattaa siis olla tarkkana touko-kesäkuun vaihteessa.”

Päivän muut elokuvat esittelevät Suomen upeaa luontoa

metsan_tarina

Kuva Metsän tarinasta. Kuva: MRP Mattila Röhr Productions

Metsän tarina ja Järven tarina ovat menestysdokumentteja kotimaisesta luonnosta. Vuonna 2012 ensi-iltansa saanut Metsän tarina oli ensimmäinen teatterilevitykseen päässyt luontoaiheinen dokumenttielokuva 50 vuoteen.

Dokumenttia kuvattiin neljän vuoden ajan. Siinä ei käytetty ollenkaan kesyjä eläimiä eikä villieläimiä houkuteltu kameroiden eteen ruoalla tai muilla syöteillä.

Metsän tarinaa on kuvattu myös Etelä-Karjalassa.

Elokuvateattereissa Metsän tarina keräsi 86 000 katsojaa ja nousi silloin Suomen katsotuimmaksi dokumenttielokuvaksi.

 

Järven tarina ilmestyi viime tammikuussa ja räjäytti pankin esittelemällä ennennäkemätöntä kuvastoa kotimaisista järvistä ja niiden luonnosta. Elokuvan on nähnyt teatterilevityksessä jo yli 149 000 katsojaa.

Vaikka Suomen järviä pidetään sameina ja tylsinä, ovat elokuvan kuvaajat onnistuneet sukelluskuvauksissaan löytämään kirkkaita vesistöjä ja kuvia, joiden ei uskoisi olevan Suomesta.

Järven tarinasta nähdään Kino-Aulassa elokuvan tekemisen taustoihin pureutuva 15 minuutin Making of -esitys.

 

jarven_tarina

Kuva elokuvasta Järven tarina. Kuva: Teemu Liakka.

 

jarven_tarina2

Ahven elokuvasta Järven tarina. Kuva: Pasi Lensu.

 

Faktat tiskiin
Hito hyvä luontoleffapäivä
Sunnuntaina 24.4. Kino-Aulassa Lappeenrannassa
Metsä tarina kello 12, Norpanbongaus-dokumentti + kysymys/vastaus-osio kello 13.30, Järven tarina kello 14.45.
Lipunhinnat: Metsän tarina 6 €, Norpanbongaus-dokumentti 4 €, Järven tarina 6 €.

Norpanbongaus-dokumentin näytöksessä paikalla norppabongarit Samu Koskinen ja Arttu Muukkonen sekä saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Kino-Aulaan pystytetään myös Suomen luonnonsuojeluliiton myyntipiste, josta voit ostaa norppaan liittyviä kirjoja ja tuotteita. Tuotto menee saimaannorpan suojelutyöhön. Myyntipisteellä käy vain käteinen. Paikalla on myös SLL:n keräyslipas.

Tapahtuman Facebook-sivu.

Leave a Reply