Nauti urbaanista sykkeestä – Lappeenrannan parhaat puolet kävellen

lpr_paakuva

Lappeenrannasta pääsee purjehtimaan vaikka Amerikkaan asti, mutta kukapa täältä nyt pois haluaisi?

Sitä voi helposti luulla, että hienojen kokemusten äärelle päästäkseen täytyy matkustaa Lappeenrannasta pois. Mutta sehän ei pidä paikkaansa. Pikemminkin toisinpäin. Lappeenrantaan kannattaa matkustaa, sillä täällä voi kokea samanlaisia urbaaneita ilmiöitä kuin maailman metropoleissa.

Monesti ajatellaan, että Lappeenrannassa ei pärjää kuin autolla. Sekään ei pidä paikkaansa. Testasimme, millaisista asioista Lappeenrannassa voi nauttia kävellen. Tervetuloa mukaan viikonloppuiselle 12 tunnin Syö juo nauti Lappeenranta -päiväkierrokselle!

 

Katuruoalla aamu käyntiin

_96B0606

Vety kaikilla mausteilla (ei valkosipulia) ja savukinkulla. Kahvi aidosta pannusta kaadettuna. Klassikko, johon ei voi kyllästyä.

Kello 07
Kuten missä tahansa suurkaupungissa, myös Lappeenrannassa on omaleimainen katuruokakulttuurinsa. Kaupungin laella sijaitsevalta kauppatorilta saa aamuvarhaisesta alkaen höyryäviä lihapiirakoita herkullisilla täytteillä. Vedyn ja atomin nimistä on vuosikymmenten saatossa pudonnut pommi-sana pois.

Sinänsä vetypommi ei ole niin epäterveellinen kuin sanotaan. Noin 500 kilokalorin jytkylässä on puolet vähemmän energiaa kuin Big Mac -ateriassa.

Yksi torin kokeneimmista piirakanmyyjistä löytyy Kahvikioski Sirkka Peitsoman tiskin takaa, mutta kesän jälkeen vain ruuhka-apuna. Ihastuttava Maikki on myynyt vetyjä yli 34 vuotta.

 

Jännittävä tieto: Perinnekaturuoka on päässyt teatteriesityksiin asti. Vetyä perkele! ja Muna-atomi ovat teatteri Kesy:n hurjan suosion saavuttaneita teoksia, joissa peilattiin eteläkarjalaista mielenmaisemaa varsin osuvasti.

 

Kello 10
Kun paikallisten pappojen keskustelut on vetykioskin äärellä kuunneltu, voi siirtyä kauppatorin muun valikoiman äärelle.

Kauppahallista Mytty hoitaa tuoreet ja laadukkaat lihat ja torin puolelta löytyvät tuoreet kauden marjat, sienet, vihannekset ja perunat suoraan tuottajien takapaksista tai kojuilta ostettuna.

_96B0624

Juha-Matti Kupiainen lappaa puolukkaa astiaan J. Ahosen marjakojulla.

 

sarapirtti_sarakeitto

Kauppahallin säräkeiton kanssa tarjotaan all you can drink -tyyliin olutta. Toki kotikalja-vahvuudella, mutta silti.

Myöhään heränneille brunssia

Kello 11
Lappeenrannassa kärsittiin pitkään säännöllisestä brunssivajauksesta, mutta tilanteeseen tuli parannus, kun torin kulmalla sijaitseva My bakery Cafe otti tarpeesta kopin ja alkoi tarjoilla brunssilautasia pitkin päivää jo vapusta 2014 lähtien. Myös jo edesmennyt Big J´s Bar elävöitti viikonloppuja noutopöydillään, mutta valitettavasti se ilo loppui vuoden 2015 alussa.

Brunssi-ihmisten suosikin eli My Bakeryn ulkopuoli hämää. Tummasävyiset ikkunat kätkevät sisäänsä nimittäin viihtyisän ja tilavan kahvilan, jossa saa brunssia lautasittain annosteltuna aamukymmenestä eteenpäin. Valikoimissa on paitsi perinteinen croissant-pohjainen setti, myös liha- ja kalavaihtoehtoja.

_96B0653

Brunssilautanen merilohella.

_96B0693

Tummat karmit piilottavat freesisti sisustetun kahvilan aivan torin laidalla.

 

Testaa myös: Lappeenrannassa on runsaasti kahviloita. Muun muassa Konditoria-kahvila Aleksandra ja Konditoria Aleksanteri luovat herraskaista tunnelmaa herkullisine leivoksineen aivan keskustassa.

 

Iltapäivä markkinoilla ja kulttuurista nauttien

Kello 12
Lappeenrannan mäkinen profiili tuo mieleen San Fransiscon. Kun laskeutuu torilta kohti Kauppakatua, voi kadulla bongata muun muassa katusoittajia. Huhujen mukaan katusoittajat ovat joskus saaneet lähtöpassit Oleksilta oikein viranomaisten kehotuksesta, mutta nykyisin kadulla saa esiintyä ilman pelkoa kuulusteluista.

_96B9638

Seppo Äikäs ja Minna Mänttäri viihdyttävät kansaa kävelykadun jatko-osalla.

Pieni kieppi Huokaustensillalle osoittaa, että lemmenlukot ovat vallanneet myös Lappeenrannan. Eivät tosin samoissa määrin kuin Pariisissa, jossa lukot ovat lähes romahduttaneet sillankaiteita tai vähintäänkin lähes tuhonneet vanhaa kaunista arkkitehtuuria.

_96B9951

 

Kello 13
Muiden suurkaupunkien tapaan Lappeenrannassa ug-kulttuuriskene voi hyvin. Kaupungin julkisista pinnoista löytyy muun muassa runsaasti isoja seinämaalauksia.

Koulukadun eräältä sisäpihalta löytyy pieni Galleria HOI SIE, jota pyörittää 80N-taideyhdistys. Kuukausittain vaihtuvia näyttelyjä pääsee ihailemaan ihan ilmaiseksi arkisin kello 13-17 ja viikonloppuisin 11-15. Galleriaan ohjaa vain pieni kyltti, joten taiteen eteen täytyy nähdä vähän vaivaa, kuten pitääkin.

_96B9557

Kolmiviikkoisen kaupunkifestivaali Kalevatronin jälkilöylyt Galleria HOI SIE:ssä. Kuvassa myös mukana gallerian kuraattori, kaupunkitaiteilija-tuottaja-galleristi Ville Färsaaret.

_96B9574

HOI SIESTÄ löytyy syyskuun ajan muun muassa vuoden meren rannalla marinoitunut mikitetty piano.

 

Kokeile myös: Galleria Pihatto Lappeen pappilan alueella, Garagegalleria Perigato, Etelä-Karjalan taidemuseo vuonna 1798 rakennetussa kasarmirakennuksessa linnoituksessa.

Alamäen alas selvittyään on todennäköisesti päätynyt satamatorille. Samalla paikalla on afäärejä suoritettu jo pian 400 vuoden ajan. Ei siis ihme, että satamatorilla tuntuu olevan markkinaa lähes joka viikonloppu, paitsi tammikuussa, jolloin satamassa puhaltaa vilakka tuuli.

_96B9704

Muikkuannos satamatorin muikku- ja pottumarkkinoilla, joita ei saa sanoa muikku- ja pottumarkkinoiksi.

_96B9672

Ravintolalaivat Prinsessa Armaada (etulalla) ja Suvi-Saimaa (taka-alalla) tarjoavat kaupungin parhaimpiin kuuluvat kahvittelu- tai kaljoittelumaisemat.

 

Kierros vanhassa kaupungissa

_96B9720

Linnoituksesta avautuvat näkymän muun muassa Myllysaareen.

_96B9993

Linnoituksen edustalla sijaitsee kaupungin vanhin puisto, jo 1850-luvulta peräisin oleva Pusupuisto.

Kello 14
Lappeenrannan vanha kaupunki, eli tuttavallisesti linnoitus, vallitettiin 1700-luvulta alkaen. Vallit tarjoavat nykyisin kauniit maisemat useisiin ilmansuuntiin.

linnoitus_vallit

Vallien piknik-paikkoja.

Kaupungin skylinen ihailun jälkeen voi käydä kahvilla perinteisessä Majurskassa tai viime keväänä avatulla Kehruuhuoneella.

Sunnuntaisin Kehruuhuoneella järjestetään ilmaisia kahvikonsertteja kello kahden aikaan.

_96B9808

Kehruuhuone.

_96B9592

Kahvikonsertissa.

 

Kaupunkilaisten suosima piilopaikka

Kello 15
New Yorkissa on Keskuspuisto, Lappeenrannassa Halkosaari. Kun suurkaupungin rytmi alkaa uuvuttaa, on aika ottaa pieni hengähdystauko. Kaupunginlahtea reunustavan bulevardin päädystä löytyy Lappeenrannan piilopaikka.

Halkosaaren paviljonki on toiminut auringonlaskun ihailupaikkana jo vuodesta 1895 asti, jolloin Lappeenrantaan päätettiin tehdä yleinen kasvojenkohotusoperaatio. Sieltä ajalta ovat peräisin myös kaupungin tunnuspuut, eli lehmukset.

 

_96B9887

 

 

Kaupungin eläinvitsaus:
Lappeenranta on siten harvinainen metropoli, ettei täällä ole hankaluuksia aiheuttavia eläimiä. Norpat pysyvät vedessä, cityketut ovat vain söpöjä ja valkoposkihanhetkin pyörivät vain Helsingissä.

_96B9865

Sorsalauma.

 

Maamerkit:
Sveitsin bisnespääkaupungin, Geneven, maamerkki, Jet d´Eau on näyttävä suihkulähde, jonka suihku nousee 140 metrin korkeuteen. Lappeenrannan kaupunginlahden suihku yltää hyvällä tuulella lähes samoihin korkeuksiin.

_96B9858

Lappeenrannan le fountain kohoaa selvästi yli kymmenen metrin korkeuteen.

 

Bistrosta Intiaan – Lappeenrannan laajentuva ravintolakirjo

Kello 18
Reippaan päivän jälkeen on aika suunnata illalliselle. Lappeenrannassa on useita itsenäisiä ravintoloita, joista yksi ajankohtaisimmista on laadukasta bistroruokaa tarjoileva ravintola Wanha Makasiini. Yli satavuotiaassa makasiinirakennuksessa sijaitsevassa ravintolassa tehdään rennolla otteella runsaita annoksia.

Maut ovat krouvimaisen reiluja. Wanha Makasiini on valittu Etelä-Karjalan parhaaksi ravintolaksi vuonna 2015. Listat uusitaan huomattavasti ketjuravintoloita useammin: vuodenajan makuja hyödyntävä menu vaihtuu reilun parin kuukauden välein.

 

_96B9677

Wanhan Makasiinin salin sisustusta hallitsevat isot valaisimet.

_96B9649

 

_96B9723

Karitsanfileetä kantarelli-perunaleivoksella ja lehtikaalilla.

 

_96B9696

Ruskistetussa voissa paistettua porsasta, Bistron makkaraa hernepyreellä.

 

Kokeile myös: Fine diningia Wolkoffilla, intialaista Indiana Currysta, nepalilaista Himalayan Villassa ja Dharaharassa, espanjalaista La Olivassa, paikallista Linnoituksen Krouvissa, italialaista Ristorante con Amoressa. Lisäksi kaupungista löytyy muun muassa Gringos Loco, Rosso, Amarillo, Angus, Tassos.

 

Kello 20
Pimenevä ilta tarjoaa niin teatteria, elokuvia, isoja artisteja kuin pieniä klubeja kaupungin lukuisissa baareissa ja yökerhoissa. Jos hyvin käy, saatat osua Hito hyvän järjestämään teemailtaan, kuten ulkoilmaelokuvateatterinäytökseen.

leffanaytos

 

 

Bonuspaikat

Marianne-puisto

Lappeenrannassa valmistetaan makeisia. Niinpä makeistehdas on perustanut myös oman puiston. Puiston lähellä vain ei ole parkkipaikkoja, eikä puistossa ole juuri mitään katseltavaakaan. Se sijaitsee myös yhden Lappeenrannan pääliikenneväylän varrella, mutta pisteet annamme erityisesti yrityksestä ja värityksestä.

_96B0707

 

Vesitie maailmalle

Lappeenrannasta on vesitie Atlantille. Avuksi tarvitaan toki kanavaa. Edelleen käytössä olevan kanavan ohella lyhyen ajomatkan päästä löytyy paitsi iso lanattu alue mahdolliselle Ikean tavaratalolle, myös vanha museoitu kanava-alue.

Kaunista vanhaa industriaalista promenointialuetta, kuten suurkaupungeissa on tapana. Suosittelemme.

kanavasulku

 

_96B1097

 

Leave a Reply