Miltä maistuu vety ja kuohari humpalla säestettynä? Vuorossa hito hyvä tasting

tasting_96B4475

Ota atomi tai vety, et varmasti pety. Aina on aika ottaa lasilllinen kuohuvaa. Humppaa tai kuole! Näillä ajatuksilla lähti testitiimi matkaan.

Vedyn kanssa juodaan perinteisesti kahvia, maitoa tai trippimehua (mansikka lienee suosituin, mutta muutkin käyvät). Järkevin valinta teoriassa lienee kahvi, sillä kuuma juoma säilyttää lihapiirakan rasvan notkeassa muodossa.

Mutta miten vedyn kanssa sopii kuohuva? Vedystä ei leivottua gourmet-annosta edes hyvällä tahdolla, kun taas kuohuviini on lähtökohtaisesti kuin kutsu valkoisten liinojen pöytiin. Otimme tästä selvää. Torstaina alkaviin Humppa & Skumppa -festivaaleihin liittyen halusimme kokeilla, miten hyvä kuohuviini toimii Lappeenrannan herkullisimman ruoan kanssa. Halusimme myös selvittää, miten elävä musiikki vaikuttaa ruoka- ja juomanautintoon, joten pyysimme paikalle aidon muusikon.
Testissä kuiva ja puolimakea kuohuva sekä kuuma ja makeahko vety

serra_96B4480

Testin ainekset.

Testin faktat:
Tastingiin osallistuvat Hito hyvän Arttu Muukkonen, Hiekkalinnan kahvilan manageri Joonas Puhakka sekä Kehruuhuoneen vanhempi emäntä Sari Kaasinen.

Musiikista vastaa taiteilija, säveltäjä, hanuristi ja kuoronjohtaja Seppo Äikäs. Myös Äikäs närppi juomia ja ruokiamme sen, minkä soittamiseltaan ehti.

Juomiksi valitsimme Humppa & Skumpan Skumppaloungessa tarjoiltavia kuohuvia. Tarjolla oli kuiva kuohuviini Espanjasta, eli Cava Jaume Serra Brut. Tämä cava sopii ”monenlaisten naposteltavien kyytipojaksi”, joten se varmasti toimii myös vedyn kanssa. Jaume Serra on voittanut myös 2014 Helsingin Sanomien cava-testin. Tästä on tultava hyvää.

Toiseksi kuohuviiniksi hyppää pöytään puolimakea saksalainen Devil´s Rock Riesling -kuohuviini. Jäännösmakeus on tässä avainsanana, samoin kuvaus ”myös erinomainen seurusteluviininä” kiinnostaa.

Vedyksi valikoitui Humppaskumpan Ruokatorilla palvelevan Kahvikioski Sirkka Peitsoman vety. Vedyssä ainesosina lihapiirakka, kananmuna, keitto/savukinkku sekä kaikki mausteet paitsi valkosipuliset. Makuina dominoivat lihapiirakan rasvaisuus, kananmunan ja kinkun ominaismaut sekä ketsupin, sinapin ja kurkkusalaatin makeus.

 

Rakkausliitto vai omille teille? Jaume Serra & Karjalan poikii -polkka

serra_96B4483

Aloitamme testin. Taiteilija Seppo Äikäs laittaa hanuristaan sulosäveliä ilmoille. Karjalan poikii on nopearytminen polkka, jonka voisi ajatella sopivan espanjalaiseen kuoharin hienosti.

Haukkaamme vetyjä, otamme kulauksen viilennettyä Jaume Serraa. Kuiva kuohuviini iskee poskiin, vedyn mausteet potkaisevat vastaan. Tätä ei voi varsinaiseksi rakkausliitoksi kutsua. Hapan ja makea eivät toisiaan tervehdi. Suussa maistuu sekä vedyn pehmeät ainesosat, jotka ehtivät yhtyä omaksi kokonaisuudekseen, sekä kuplivan kuivan kuoharin kovahko rakenne. Yllättävän erikoinen yhdistelmä.

 

Tarkistamme tuotekuvauksen. ”Erityisen hyvä pari tapaksille, kuten paahdetut äyriäiset, marinoidut sienet, tortilla españa tai manchego-juusto.”

Tässä ei mainita kananmunaa, jauhelihalla täytettyä vehnäpiirakkaa eikä savukinkkua, ketsupista puhumattakaan.

serra_96B4502

Jaume Serraa lasissa.

 

Devil´s Rock ja Lampaanpolska

devilsrock_96B4484

Siirrymme puolimakeaan Devil´s Rock Rieslingiin. Vetyä ensin, juomaa sitten. Varovainen maistelu. Toimii paremmin kuin kuiva vaihtoehto. Jäännössokeri tuntuu hieman pyöristävän rasvaa ja mausteiden sokeriosia, toisaalta sinapin ja kurkkusalaatin etikkaisuus tuntuvat tulevan esiin. Kuohuviinin hapot tuntuvat jonkin verran leikkaavan rasvaisuutta pois.

Seppo Äikkään hanurista tulee nyt myös rauhallisempaa musiikkia. Ikiaikaista sävelmää noudattava Lampaanpolska luo rauhallisen tunnelman. Testiryhmä keksii parannusehdotuksia. Ehkä vieläkin makeampi kuohari voisi toimia vedyn kanssa. Myös vedystä kannattaisi valita yksinkertaisempi versio, jossa ei olisi näin paljon mausteita. Yksinkertaiset maut, puolimakea juoma, rauhallisella temmolla soitettu livemusiikki. Näistä se voisi rakentua.

devils_96B4503

Devil´s Rock Riesling -kuoharia lasissa.

 

Testin jälkeen on pakko soittaa asiantuntijalle. Social Winesin Petteri Heikkilä nauraa testillemme.
”Kuiva juoma potkii ihan varmasti vedyn makeutta vastaan, se on ihan selvää. Kun suussa on makeita mausteita, ei rutikuiva kuohari sovi siihen”, itsekin Lappeenrannassa vuosittain vieraileva ja vetyjä syönyt Heikkilä sanoo.

Jaume Serrassa sokeria on 6 grammaa per litra, Devil´s Rockissa 14 grammaa.

Hän ei myöskään ihmettele, miksi puolikuiva Devil´s Rock toimi paremmin.

”Siinä on jonkin verran jäännössokeria. Juoman makeus pyöristää makeita ainesosia myös vedystä.”

Heikkilä paljastaa myös ammattilaisten salaisuuden. Hänen mukaansa makeita kuohuviinejä ei pitäisi turhaan pelätä, vaan käyttää jälkiruokienkin kanssa rohkeasti.
”Jos haluaa onnistua hyvin, kannattaa juomaksi valita makeampaa kuin itse jälkiruoka on. Siten ne täydentävät toisiaan.”

Humppaa & Skumppaa -festivaali Kehruuhuoneella torstaista lauantaihin. Torstaina muun muassa Juha Tapio, perjantaina muun muassa Jari Sillanpää. Liput kaikille illoille osoitteesta lippu.fi tai Kehruuhuoneelta.

 

 

Leave a Reply